Određeni sporazumom

Kompanije Elektrosever nije dostavila najnovije podatke za potrošače Preduzeću za distribuciju električne energije na Kosovu – KEDS i Operatoru tržišta sistema, prenosa i električne energije na Kosovu – KOSTT piše Radio Slobodna Evropa i dodaje da nije potpisala ni tehničke sporazume sa KEDS-om i KOSTT-om, za rad na energetskom tržištu Kosova.

Kako se navodi, ove obaveze proizilaze iz Mape puta za sprovođenje Energetskog sporazuma iz 2013. godine, koju su Kosovo i Srbija usaglasile 21. juna.

Kao rezultat ovih obaveza, kompanija Elektrosever, koja je u vlasništvu Elektroprivrede Srbije, 24. juna je licencirana od strane Regulatorne kancelarije za energetiku Kosova (RUE).

U vodiču koji je javnosti objavio specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosovo-Srbija Miroslav Lajčak navodi se da će Elektrosever u roku od sedam dana od izdavanja licence KEDS-u i KOSTT-u dostaviti najnovije podatke za potrošača, uz posredovanje EU.

Mapom puta je precizirano i da će "deset dana nakon izdavanja dozvole za snabdjevanje" Elektrosever potpisati tehničke ugovore sa KEDS-om i KOSTT-om.

U pisanoj izjavi Radiju Slobodna Evropa, EPS kaže da licenca koju je Elektrosever dobio od RUE "još nije u funkciji" i da "preduzeće trenutno nema klijente". Više detalja nije dato.

Sam KOSTT potvrđuje da još nije dobio podatke o kupcima.

Ovaj prenosni operater u izjavi Radiju Slobodna Evropa kaže da kompanija Elektrosever nije postupila u skladu sa drugom tačkom Mape puta za sprovođenje Energetskog sporazuma.

KOSTT dodaje da su potrebni tehnički sporazumi "potpisani" od strane "u skladu sa standardnim obrascima ovih sporazuma, koje je odobrila RUE" i da su "poslati na potpis u Elektroseveru, u predviđenom roku prema uputstvu".

"Međutim, još nismo dobili iste koje je potpisala kompanija Elektrosever. Čekamo potvrdu od dobavljača Elektrosevera", kaže se u odgovoru KOSTT-a.

Iz EU, kao posrednika u dijalogu Kosova i Srbije, kažu da očekuju da se "obe strane drže dogovorenih koraka i da ih sprovedu u pravo vrijeme".

"EU poziva obe strane da ostvare napredak u svim drugim otvorenim pitanjima u vezi sa sprovođenjem sporazuma", navodi se u saopštenju Kancelarije EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku.

Kancelarija regulatora energetike Kosova (RUE) potvrđuje da Elektrosever, na osnovu licence koju posjeduje, može sam da odredi cijenu.

"Tarife, kojima će Elektrosever naplaćivati potrošače, neće biti predmet saglasnosti RUE", kažu u ovoj kancelariji.

RUE dodaje da će Elektrosever "biti u obavezi da primenjuje naknade za korišćenje prenosne mreže i naknade za korišćenje distributivne mreže, koje je odobrio RUE".

Bivši ministar ekonomskog razvoja Kosova Fadil Ismaili, tvrdi da Elektrosever ima licencu za komercijalno snabdjevanje i da može da kupuje struju od bilo kog snabdjevača na tržištu. Ali, dodaje, s obzirom na to da Elektrosever mora da podleže KOSTT i KEDS tarifama za korišćenje prenosne mreže i za korišćenje distributivne mreže, onda je pitanje da li će cijene koje se nude potrošačima biti pristupačne ili ne.

"To znači da će na sjeveru cijene biti tri ili četiri puta skuplje nego na ostatku Kosova. Normalno, to se neće desiti tako. Naravno da će morati da naprave neku svoju šemu i sumnjam da će dobiti energiju iz Srbije", kaže Ismaili.

Izvor: RSE