Ne teži političkom jedinstvu

Opozicione stranke kritikovale su vladu zbog netransparentnosti u procesu dijaloga sa Srbijom i premijera Albina Kurtija što ne teži političkom jedinstvu, prenosi Koha.

Dva dana nakon dogovora o Mapi puta za implementaciju energetskih sporazuma, potpredsjednik vlade Besnik Bislimi je pozvao poslaničke grupe na sastanak u Skupštini kako bi se razgovaralo o detaljima u vezi sa sporazumom postignutim 21. juna, ali je taj poziv odbijen.

Abelard Tahiri iz PDK rekao je da je taj sastanak trebalo da se održi prije postizanja sporazuma i da je besmisleno da se sastaju sada kada je sporazum postignut.

"Zbog toga mora da dođe na sjednicu i obavjesti Skupštinu Kosova. Ne treba da se sastajemo kao šefovi poslaničkih grupa sa potpredsjednikom vlade nakon što se to desilo. Trebalo je da budemo obavješteni prije", rekao je šef poslaničke grupe PDK.

Tahiri je kritikovao odnos vlade prema opoziciji, kao i u pogledu dijaloga, a u tome su mu se priključile i druge opozicione stranke.

Poslanica LDK Rezarta Krasniqi izjavila je da premijer Albin Kurti nije transparentan u vezi sa razgovorima sa Srbijom.

"Od ovog premijera nemamo šta da očekujemo jer on do sada nije bio transparentan ni za jedan dogovor. Normalno, kada je tema Kosovo, vjerujem da će sve stranke imati jedinstvo, ali očekujemo da premijer učini prvi korak", rekla je Krasniqi.

U Alijansi za budućnost Kosova smatraju da će takvim pristupom biti teško zaključiti proces dijaloga.

"Nedostaje transparentnost, nedostaje akcija sa opozicijom, saradnja sa opozicijom i mislimo da vlada ne treba da luta Briselom bez podrške opozicije. Jer poznato je da svaki međunarodni sporazum mora da dođe u Skupštinu i zahteva dvotrećinsku većinu, što ova Vlada nema", rekao je poslanik Alijanse za budućnost Kosova Pal Lekaj.

Koha navodi da na ovu temu nije uspjela da dobije komentar iz kabineta potpredsjednika vlade Besnika Bislimija.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore