Okončanje izolacije

Premijer Albin Kurti izjavio je da narod Kosova ima velika očekivanja od Češke i njenog predsjedavanja EU da zatvore dugogodišnje pitanje liberalizacije viza i okončaju izolaciju kosovskih građana, kao i da se raduju saradnji u narednom periodu dok Kosovo priprema prijavu za članstvo u EU, prenosi Reporteri.

Kurti je na prijemu povodom početka češkog predsjedavanja EU rekao da se Kosovo, kao jedini potencijalni kandidat za Evropsku uniju koji se još nije prijavio za članstvo u Uniji, raduje bliskoj saradnji u narednih šest mjeseci dok se priprema za prijavu za članstvo u EU.

"Zapadni Balkan je okružen EU, kao što sam ja danas okružen vama. Dijelimo ne samo zajedničke granice, već i zajedničku istoriju, zajedničke vrednosti i zajedničku budućnost. Nova realnost poslije 24. februara ove godine je i nova prilika za Evropsku uniju da sa osjećajem hitnosti predvodi u obezbjeđivanju mira na Zapadnom Balkanu ubrzavanjem reformi i ispunjavanjem svojih obećanja", naveo je Kurti.

On je rekao da češko predsjedavanje ima izazovnu i ambicioznu agendu, uključujući podršku Ukrajini, energetsku bezbjednost, odbranu i sajber bezbjednost, ekonomsku održivost i odbranu zajedničkih demokratskih vrijednosti.

"Sada je vrijeme za više Evropske unije, a ne manje. Takođe je vrijeme da shvatimo da se bezbjednost Evrope ne može odvojiti od bezbjednosti Zapadnog Balkana. Nešto što Češka dobro razumije. Stoga sam siguran da će pod ovim predsjedavanjem Evropska unija u narednih šest mjeseci staviti Zapadni Balkan u centar svoje pažnje", kaže Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri