Poslanik AAK-a

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova i bivši ministar za infrastrukturu Pal Lekaj kaže da Kosovo nikada nije blokiralo nijednu inicijativu u čijem su fokusu regionalna saradnja i ekonomski razvoj, prenosi Reporteri.

On je dodao da Kosovo ne bi trebalo da se protivi inicijativi "Otvoreni Balkan", ali pod uslovom da bude tretirano kao ravnopravna članica.

"Mnogo se pričalo o ideji Otvorenog Balkana. Mislim da Kosovo nikada nije ometalo nijednu regionalnu inicijativu koja ide u prilog razvoju i ekonomskoj saradnji. Međutim, u ovom slučaju poziciju Kosova bi trebalo da razumeju drugi. Kosovo je priznato kao država od strane svih zemalja u regionu i ima odlične odnose sa svima, osim sa Srbijom, koja nas i dalje ne priznaje", izjavio je Lekaj za Abc news.

Lekaj je naglasio da je "Otvoreni Balkan" dobra ideja koja može povećati ekonomski razvoj u regionu i olakšati slobodno kretanje ljudi i robe.

"Ako Srbija prizna Kosovo, nema problema da postanemo dio regionalnih inicijativa koje utiču na ekonomski razvoj i slobodno kretanje", zaključio je on.

On se osvrnuo i na prošlonedjeljnu sjednicu vlada Kosova i Albanije kada je predstavljen projekat luke Porto Romano i integracija sa suvom lukom na Kosovu prugom Durs-Priština.

Lekaj je naveo da je projekat željeznice zamišljen u vrijeme Haradinajeve vlade.

"Što se tiče ideje o pruzi Durs-Đakovica-Priština, mogu reći da je ona osmišljena prije četiri godine, za vrijeme Haradinajeve vlade. Drago mi je da se planira nastavak ovog projekta jer ima pozitivan uticaj na obe zemlje, posebno u transportu robe. Mogu da kažem da je dosta posla na ovom projektu urađeno i dok sam ja bio ministar jer je urađena izvodljivost putanje pruge koja tačno opisuje kroz koja mjesta se pruga proteže. Ne protivimo se nastavku ovog projekta, dajemo veliku podršku jer samo u ovom obliku razvijamo naš region", rekao je Lekaj.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri