Na Kosovu 275 firmi

Direktor Poreske uprave Kosova Ilir Murtezaj kaže da na Kosovu postoji 275 preduzeća koja kao delatnost imaju online prodaju i da su tokom prošle godine ostvarili promet od oko 10 miliona eura, naglašavajući da postoji i utaja poreza koju je nemoguće identifikovati, prenosi Koha. Agencija za statistiku Kosova od 2018. godine anketirala je 1.600 preduzeća na Kosovu, a 22,3 odsto njih je saopštilo da koristi online trgovinu.

Međutim, Agencija ne raspolaže podacima o broju sajtova koji nude online prodaju putem društvenih mreža, rekao je šef odjeljenja za statistiku Hisni Elshani za KTV.

Fatbarda Restelica sa platforme "Zaštiti potrošača”, u emisiji "Zakletva za pravdu”, rekla je da dnevno u prosjeku dobiju do 10 pritužbi građana, od kojih se, kako navodi, najveži broj njih odnosi na online kupovinu.

Ona je značajno uvećana tokom 2020. godine, kada se planeta suočila sa pandemijom.

Restelica kaže da se pritužbe građana uglavnom odnose na kvalitet proizvoda ili ne dobijanje proizvoda koji su naručili.

Od januara do juna ove godine Odjeljenju za zaštitu potrošača u okviru Ministarstva industrije, preduzetništva i trgovine podnjeto je 55 pritužbi građana zbog prevare u online kupovini.

Nijazi Shala, direktor Odjeljenja za zaštitu potrošača je rekao je da je od ovih žalbi njih 30 rješeno u korist potrošača. On ističe da je posljednjih godina povećan broj pritužbi građana na prevare sa online kupovinom.