Predsjednik Privredne komore

Predsjednik Privredne komore Berat Rukiqi rekao je da je posljednjih mjeseci došlo do poboljšanja u primjeni sporazuma izmedu Kosova i Albanije, ali je naveo i da se Kurtijeva vlada o sporazumima sa Tiranom nije konsultovala sa privatnim preduzećima, već samo sa određenim kompanijama, prenosi Koha.

„Carinski sporazum koji je potpisan olakšava promet jer su carinski dokumenti objedinjeni. Željeznicki transport smanjuje troškove transporta. Svaka željeznica, svako ulaganje u luke povećava strateški značaj zemalja“, rekao je Rukiqi, govoreći o sporazumima izmedu Kosova i Albanije.

Kao nešto što zabrinjava, on je naveo to što ima mnogo ideja i projekata privatnog sektora, ali da na posljednjim sastancima nije bilo konsultacija sa privatnim sektorom.

"Ne možete ugovore da ucinite primjenljivim bez ukljucivanja njihovog direktnog korisnika“, istakao je on i dodao da najviše koristi od sporazuma imaju albanske kompanije.

Prema Rukiqiju, ekonomsko pristupanje inicijativi "Otvoreni Balkan" nece stvarati probleme.

"Ono cemu treba da težimo je da u svakoj inicijativi slušamo i vidimo da li nam to odgovara“, rekao je on.

Poskupljenje energenata, kako je naveo, zabrinjava, zbog cega je pozvao Vladu da pocne sa pripremama, jer smatra da ove zime nece biti lakše nego prošle.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore