Dan mira

Predsjednica Vjosa Osmani položila je cvijeće na grob bivšeg predsjednika Ibrahima Rugove i aktiviste Adema Demaqija povodom Dana mira, i tom prilikom rekla da je "njihova žrtva" pokazala da je sloboda Kosova važnija od slobode pojedinca, prenosi Ekonomija onlajn.

"Za mir koji danas uživamo hiljade i hiljade muškaraca i žena naše Republike je stradalo. Aktivista Adem Demaqi je najbolje oličenje ove žrtve koja je podneta, mi smo tu da odamo počast ovoj njegovoj žrtvi, ovoj samopožrtvovanju i primeru koji je dao pokazujući da je sloboda Kosova bila mnogo važnija od slobode pojedinca", rekla je Osmani.

Govoreći o Rugovi, Osmani je rekla da je on izgradio mostove prijateljstva sa svijetom koji i danas služe Kosovu i nazvala ga "arhitektom nezavisnosti", prenosi Reporteri.

"Sve srpske snage napustile su Kosovo 12. juna 1999. godine nakon užasnih zločina koje su počinili protiv civila na Kosovu. NATO i OVK snage su tada ušle na Kosovo i civili koji su otišli zbog etničkog čišćenja i masovnih deportacija, vratili su se", rekla je Osmani.

Osmani: Naša sloboda je zapečaćena žrtvom i hrabrošću Adema Jasharija


Osmani i Kurti su nakon toga obišli Memorijalni kompleks "Adem Jashari", u Prekazu i tom prilikom Osmani je rekla da je "sloboda zapečaćena žrtvom i hrabrošću komandanta Adema Jasharija i cijele porodice Jashari".

Ona je rekla da prošlost neće biti zaboravljena, već da će služiti kao svetionik na svakom koraku.

"Naša prošlost se nikada ne može zaboraviti, naprotiv, ona nam uvijek služi kao svetionik u svakom koraku koji napravimo ka jačanju države, naše slobode i demokratije izgrađene sa toliko truda. Odavde izražavamo poštovanje za sve mučenike OVK, koji su vrijednost slobode stavili ispred svog života i dali ono najdragocenije, svoje živote da bismo svi mi danas uživali u ovom danu", istakla je ona.
 
Izvor: Ekonomia online/Reporteri