Analitičari

Arber Fetahu iz Grupe za pravne i političke studije kaže da su poruke njemačkog kancelara Olafa Scholza tokom njegove posjete Kosovu bile pozitivne, jer se dotiču oblasti koje Kosovo treba da zaključi a to je proces dijalog sa Srbijom dok novinar Augustin Palokaj smatra da Njemačka treba da utiče da sam proces bude produktivniji, prenosi Koha.

„Poruka gospodina Scholza da dijalog sa Srbijom treba da napreduje i da se završi uzajamnim priznanjem, pošto oni ne mogu da uđu u EU bez međusobnog priznavanja, vjerujem da je veoma važna i pozitivna poruka koju Kosovo mora da iskoristi koliko je to moguće“, rekao je Fetahu.

Dopisnik „Kohe“ iz Brisela Augustin Palokaj ocjenjuje da bi Njemačka, osim pozitivnih poruka, trebalo da utiče na pregovarače u dijalogu da proces bude produktivniji.

„Veoma je važna i izjava kancelara Scholza o priznanju Kosova i Srbije, kao uslova za integraciju u EU. Ali Njemačka, kao zemlja koja je snažno podržavala i nastavlja da podržava specijalnog predstavnika za dijalog, Miroslava Lajčaka, treba da ima više uticaja u procesu dijaloga, kako bi bila jasnija koja je pozicija i svrha ovog dijaloga. EU do sada i dalje ima nejasnoće u pogledu svrhe dijaloga i to je omogućilo Srbiji da izbjegne pitanje priznanja“, kaže Palokaj.

Fetahu je Scholzov nedvosmislen odgovor na pitanje da li „Otvoreni Balkan” podriva Berlinski proces opisao kao diplomatski.

„Uzimajući u obzir Berlinski proces i Otvoreni Balkan, Scholz je prednost dao Berlinskom procesu, ali nije odbacio ni Otvoreni Balkan, diplomatski se odnosio prema ovoj inicijativi rekavši da je zajedničko regionalno tržište nešto veoma neophodno za zapadni Balkan“, rekao je Fetahu.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore