Zloupotrebe fonda

Ministar zdravlja Rifat Latifi rekao je da na Kosovu postoje kriminalci koji se bave zdravstvom i koji koriste bolest pacijenata kao način da se nezakonito obogate, prenosi Koha.

Latifi je dodao da postoje zloupotrebe fonda za liječenje pacijenata u inostranstvu i upozorio da će Ministarstvo preduzeti mjere da to spriječi.

Ministar zdravlja rekao je da će svi slučajevi biti analizirani, i dodao je da je glavni problem što Kosovo nema bilateralne odnose sa jednom ili više zemalja za liječenje pacijenata.

"Ne možemo imati sve specijaliste. Postoje bolesti i dijagnoze za koje ne možemo da imamo domaću ekspertizu i moramo da ih šaljemo na liječenje u inostranstvo. U svim ovim slučajevima cijeli proces će se posmatrati 'pod mikroskopom'", izjavio je Latifi.

Latifi je napomenuo da još nije pozvao Tužilaštvo da se pozabavi ovim slučajevima jer, kako je istakao, još se prikuplja materijal.

"Ne možemo dozvoliti da naši građani budu u nemilosti kriminalaca koji se bave zdravstvom, koji koriste bolest pacijenata kao način da se obogate na crno. Svi dokazi koje prikupi Ministarstvo biće dostavljeni nadležnim organima", rekao je Latifi.