Prilagođavanje kriterijuma

Ministarstvo zdravlja Kosova poništilo je još jedan tender, jer je ekspertizom Svjetske banke utvrđeno da su tenderski uslovi namješteni u korist određenih privatnih kompanija.

Na tenderu, koji se odnosio na nabavku laboratorijske opreme u Institutu za javno zdravlje, Svjetska banka je zaključila da je došlo do prilagođavanja kriterijuma, a utvrđeno je da se isto desilo i sa tenderom koji se odnosi na održavanje hardverske opreme Zdravstvenog informacionog sistema.

Utvrđeno je da je servisiranje opreme povezane sa Zdravstvenim informacionim sistemom pokušano da se izvrši na prevaru.

Svjetska banka je ekspertizom utvrdila da je komisija koja se bavila kriterijumima za tender pod nazivom "Održavanje 70 odsto hardvera zdravstvenog informacionog sistema za zdravstvene ustanove" svojim djelovanjem nastojala da ograniči konkurenciju. Taj tender vredio je više od 700.000 eura.

Kako se navodi u saopštenju Svjetske banke, kriterijum da pobjednička kompanija mora da ima projekte kompleksne prirode sa kompanijom koja je Ministarstvu zdravlja isporučila hardversku opremu je nepotreban i restriktivan.

Ako nijedna druga kompanija, osim one koja ima projekte sa dobavljačem, ne može da održava ove uređaje, onda, pojašnjavaju iz Svjetske banke, tender ne bi trebalo da bude otvoren.

"Ovakav zahtjev mora da prati i analiza tržišta koja pokazuje da najmanje dva privredna operatera sa lokalnog tržišta mogu da ispune ovaj kriterijum. U suprotnom, ovo omogućava samo jednom ekonomskom operateru da bude u mogućnosti da obezbjedi – onom koji obezbjeđuje sertifikovano Dell EMC Zero Client održavanje. Ako Ministarstvo nema drugog izbora nego da sarađuje samo sa jednom kompaniom, onda to treba da bude opravdano za nabavku iz jednog izvora i da bude vidljivo u tenderskoj dokumentaciji", navodi se u ekspertizi Svjetske banke.

Svjetska banka ukazuje na još jedan propust "tenderskog dosijea", a tiče se produženja garancije na hardver i usluge.

"Kada je riječ o produženju garancije na tri godine, ne vidimo kako nova firma može da produži trogodišnju garanciju na hardver i uslugu. Firma koja dobije ugovor ne može to da uradi. Ovo je za originalnu kompaniju koja je prodala i instalirala te vrste opreme. Štaviše, ako nova kompanija radi na tom uređaju, originalna garancija se gubi. Dakle, ako originalna garancija još nije istekla, Ministarstvo bi trebalo da sačeka da istekne da bi onda otvorio tenderski proces ili direktno ugovarao sa istim operaterom", kažu iz Svjetske banke.

Ovaj projekat je imao za cilj trogodišnje hardversko i servisno održavanje infrastrukture proširene na 70 odsto zdravstvenih ustanova na Kosovu.

Zdravstveni informacioni sistem generiše, sastavlja, analizira, saopštava i koristi podatke za javni i privatni zdravstveni sektor.

U cilju poboljšanja zdravstvene usluge za građane Kosova, Ministarstvo zdravlja je 2011. godine pokušalo da započne implementaciju ovog sistema u tri faze.

Planirano je da prve dve faze obuhvataju pilotiranje i implementaciju sistema na 30 odsto teritorije zemlje i evaluaciju pilotiranja krajem 2014. godine.

Treća faza obuhvatala implementaciju sistema na celoj teritoriji zemlje, sa ciljem da bude završena do 2020. godine. Trenutno ni prva faza nije u potpunosti završena.

Ovo je drugi tender za nekoliko nedelja koji je Ministarstvo zdravlja poništilo, jer je ekspertizom Svetske banke utvrđeno da su uslovi namešteni u korist privatnih kompanija.