Suđenje za ratne zločine

U prizrenskom sudu dogodio se incident između optuženog za ratne zločine Remzija Shale, i svjedoka Z. P.

Vijest za Kallxo potvrdio je i advokat Asdren Hoxha, koji je rekao da je nakon završetka svjedočenja svjedoka u sobi broj 1 situacija eskalirala.

On je pojasnio da je optuženi reagovao tako što ga je nazvao lažovom i bacio flašicu vode u pravcu Z. P.

„Dok je svjedok svjedočio, optuženi je počeo da ga naziva lažovom, zatim je počeo sukob sa oštećenim gdje je optuženi bacio flašu vode u pravcu Z. P.“, rekao je advokat Hoxha.

On je objasnio da se nakon toga umješala policija.

Portparol suda, Marsel Lekaj, za Kallxo je potvrdio da je došlo do incidenta u prostoriji broj 1 suda, ali nije izneo druge detalje, jer se, prema njegovim riječima, sada ovim slučajem bave nadležni organi.
U međuvremenu, Gazeta Express, pozivajući se na saopštenje Osnovnog suda u Prizrenu, navodi da su učesnici incidenta uhapšeni.

„Danas, u prostoriji broj 1 Osnovnog suda u Prizrenu, tokom ročišta protiv optuženog Remzija Shale, optuženog za ratne zločine, nešto prije 12 časova, dok je saslušan svjedok, izbio je incident između prisutnih u sudnici, a ročište je prekinuto. Intervencija policije, zatvorskih čuvara i sudskog obezbjeđenja (koji su bili prisutni u sudnici) bila je potrebna da bi se incident zaustavio, a zatim je policija poslala dodatne snage i uhapsila osumnjičene u slučaju“ , kaže se u saopštenju, prenosi Gazeta Express.

Specijalno tužilaštvo tereti Remzija Shalu da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Prema optužnici od 19. oktobra 2016., koju je podigao lokalni tužilac Haki Gecaj, Remzi Shala je optužen da je u junu 1998. godine zajedno sa još nekoliko osoba – pripadnika OVK lišio slobode Haxhiju Përteshija, koji je nekoliko dana kasnije pronađen mrtav u blizini puta u selu Dulje.

Prema Tužilaštvu, Remzi Shala, poznat po ratnom nadimku „Crvena jabuka“, naoružan i u uniformi OVK zajedno sa 5-6 pripadnika ove vojske sa maskama i do sada neidentifikovanih, 26. juna 1998. godine, oko 23 časa, zbog sumnje da je Haxhi Perteshi sarađivao sa srpskim snagama, otišli su u njegovu kuću, lišivši ga slobode.

„Nakon višednevnog zatočeništva na neidentifikovanom mjestu 1. jula 1998. godine, beživotno tijelo Haxhije Perteshijaa pronađeno je u blizini puta u blizini centra sela Dulje”, navodi se u optužnici Specijalnog tužilaštva.

U vezi sa ovim optužbama, Remzi Shala je 3. jula 2019. godine osuđen od strane Suda u Prizrenu na 14 godina zatvora.

Dok je sa 14 godina zatvora, na koliko je osuđen pred prvostepenim sudom, kazna optuženog Remzija Shale smanjena na 10 godina zatvora od strane Apelacionog suda.

Nakon ove odluke, Vrhovni sud je ukinuo ove dve presude i predmet je vraćen Osnovnom sudu na ponovno suđenje.

Izvor: Kallxo/Kosev