Institucionalna nesposobnost

Poslanik Demokratske partije Kosova Abelard Tahiri rekao je da afera o zloupotrebi 1,1 milion eura od strane ministara regionalnog razvoja, odnosno spoljnih poslova Fikrima Damke i Donike Gërvalle-Schwarz, otkriva pravo lice vlade Albina Kurtija i samopouzdanje da su ovi ministri iznad zakona, prenosi Gazeta Express.

"Dvoje ministara protagonista takve afere, ministarka Gërvalla-Schwarz i ministar Damka, zloupotrebili su 1,1 milion eura, dodjelivši bespravno ovaj novac jednoj nevladinoj organizaciji. Ova afera, osim što otkriva institucionalnu nesposobnost ove vlade, otkriva i slepo samopouzdanje da su ovi ministri iznad zakona i da javni novac smatraju sredstvom za pokrivanje ukupnih deficita, ne osećajući nikakvu odgovornost za njih, i za način na koji se troše", rekao je on.

Prema njegovim riječima, protivzakonita zloupotreba novca od strane ova dva ministra, kao i druge koruptivne afere koje svakodnevno izlaze na videlo, pokazuju pravo lice ove vlasti i njeno nepoštovanje zakona.

PDK  je optužio Damku i Gërvallu-Schwarz da su zloupotrebili 1,1 milion eura državnog budžeta time što su u avgustu prošle godine nezakonito potpisali memorandum o saradnji sa švicarskim Caritasom.

Ministarka spoljnih poslova Donika Gërvalla-Schwarz negirala je optužbe.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express