Rok 15 dana

Rrahman Jasharaj predsjedinik Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture kazao je da i dalje traže dijalog sa Vladom, i ukoliko do toga ne dođe, mogući su štrajk i obustava nastave, prenosi Koha.

Kako je rekao, istina je da niko iz Vlade nije pokušao da razgovara sa prosvjetarima.

"Analizirali smo situaciju i pokušavali da nađemo rješenja šta dalje da radimo. Ukoliko Vlada ne odgovori pozitivno na obavezu da razgovara sa nama, sindikati po zakonu o štrajku stiču pravo da stupe u generalni štrajk", rekao je on.

Jasharaj nije isključio mogućnost odlaganja početka nove školske godine ukoliko ne dođe do dijaloga i ističe da bi Vlada trebalo da promeni pristup prema sindikatu.

"Vjerujem da će jun proći sa časovima u školama, a ne sa štrajkovima, ali ne mogu da obećam ni đacima, ni roditeljima ni Vladi da toga neće biti ako ponovo izađu iz dijaloga", rekao je Jasharaj.

Ovaj sindikalac je izjavio za portal Ekonomia Online da će svaka dalja preduzeta radnja biti legalna.

“Ako Vlada bude želela dijalog, onda će on početi, ali ne možemo precizirati koliko dugo može trajati. Posljednji korak prije generalnog štrajka učinili smo poštovanjem zakona o štrajku. Nakon svih ovih protestnih akcija sindikata i štrajkova od 20. maja, moramo razmisliti i pripremiti se za generalni štrajk, ali sve zavisi kako će Vlada reagovati na zakon o štrajku koji zahtjeva posredovanje. Rok je da Vlada u roku od 15 dana kaže da ili ne insistiranju na zakonu o štrajku”, rekao je Jasharaj.