Dalji plan?

Nekim afganistanskim civilima, koji privremeno borave na Kosovu, odbijen je zahtev za odlazak u Sjedinjene Američke Države (SAD) jer nisu prošli proces provere, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) jedan zvaničnik iz američkog Stejt departmenta

"Dok je većini afganistanskih putnika, povezanih sa OAW (programom Operacija za dobrodošlicu saveznika), odobren ulazak u Sjedinjene Države kroz naš jak proces provere, uključujući većinu Afganistanaca na Kosovu, mali broj pojedinaca koji nisu (prošli proces provjere) je primer da sistem funkcioniše baš onako kako treba. Za (Stejt) Department je najveći prioritet bezbjednost i sigurnost američkog naroda", navodi se u odgovoru.

Ovaj zvaničnik nije želeo da komentariše pojedinačne slučajeve kojima bi i u narednom periodu moglo biti zabranjeno da uđu u SAD, ali je dodao da dok god postoji sistem provjere "biće pojedinaca koji na kraju neće moći da odu u Sjedinjene Države".

Šta su dogovorili SAD i Kosovo?

Sporazum sa SAD, kojim se Kosovo obavezalo da će prihvatiti 2.000 afganistanskih civila na godinu dana, stupio je snagu 25. avgusta 2021. godine. U tom sporazumu se, pored ostalog, navodi da su "SAD pristale da prebace identifikovane osobe na drugu lokaciju u roku 365 dana od njihovog ulaska na Kosovo".

"Ovaj sporazum može biti izmjenjen sporazumno", stoji takođe i dodaje se da isti sporazum ostaje na snazi dvije godine ili dok strane ne odluče da ga prekinu.

Kosovo se sporazumom sa SAD obavezalo da će prihvatiti afganistanske civile na godinu dana, nakon što su talibani preuzeli vlast u njihovoj zemlji. Tako je njih više od 1.300 našlo utočište na Kosovu od avgusta prošle godine.

Smješteni su u kampu Bechtel-Enka i u američkoj vojnoj bazi na Kosovu – Bondsteel (Bondstil). Oba kampa nalaze se na teritoriji opštine Uroševac, na oko 40 kilometara južno od Prištine. Na Kosovu su smješteni privremeno, dok prolaze kroz proces provjere za repatrijaciju u treće zemlje.

Zvaničnik Stejt Departmenta je objasnio da bi u roku od 365 dana avganistanski civili trebali sa Kosova da odu u SAD ili da budu prebačeni u treće zemlje.

Ukoliko neki izraze želju da se vrate u Afganistan, Vašington će im u tome pomoći, naveo je on.
 

Ko je bio smješten na Kosovu?

Napomenuo je i da su Afganistanci, koji su smješteni na Kosovu, uglavnom bili saradnici SAD i NATO-a od 2001. do 2021. godine.

Do sada je, prema navodima zvaničnika iz Stejt Departmenta, oko 600 Afganistanaca napustilo vojni kamp Bondsteel, koji se nalazi u Uroševcu.

Kakav je dalji plan?

Istakao je i da će SAD raditi sa pojedincima, kojima je će biti onemogućen odlazak u Ameriku, na pronalaženju alternativnog rješenja oko njihovog smještaja.

"To uključuje i identifikovanje zemalja koje su spremne da prihvate Afganistance ili, ukoliko Afganistanci dobrovoljno izraze želju da se vrate u Afganistan, da im se pomognu u toj situaciji. Međutim, SAD neće posredovati repatrijaciji nijednog Afganistanca u Afganistan, ukoliko sami ne izraze želju da se vrate (u svoju zemlju)", rekao je zvaničnik Stejt Departmenta.

Više o razlozima

Prethodno, američki list The Wall Street Journal je 24. maja izvestio da 22 Afganistanca, koji se nalaze na Kosovu, prolaze kroz proces provjere ali da je njih 16 obavješteno da su njihovi zahtjevi za odlazak u SAD odbijeni. Navedeno je i da u slučaju ostalih šest afganistanskih civila, odluka još uvijek nije doneta.

Razlog što su nekima onemogućeno da odu u SAD je to što su otkrivene neke "diskvalifikujuće informacije" o njima.

Iako The Wall Street Journal nije precizirano o kakvim informacijama se radi, američki zvaničnici su ranije rekli da "diskvalifikacione informacije" mogu da znače da su dotične osobe ranije bile u kontaktu sa talibanima i drugim grupama, koje je Vašington identifikovao kao terorističke grupe. Takođe, te informacije mogu da imaju veze sa kriminalnom prošlošću tih osoba u Afganistanu.

U međuvremenu je jedan američki zvaničnik rekao da "ono što je zabrinjavajuće za SAD, možda nije za neku drugu zemlju", aludirajući na mogućnost da bi neka druga zemlja mogla da prihvati Afganistance koji borave na Kosovu.

Kosovske vlasti za RSE nisu dale odgovor šta će se desiti sa Afganistancima koji borave na Kosovu, ukoliko im bude onemogućeno da odu u SAD.

Međutim, prethodno je u martu jedan visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta rekao novinarima da niko od Afganistanaca, koji eventualno ne prođu proces provjere, neće ostati na Kosovu.