Profesor ekologije

Profesor ekologije na Prištinskom univerzitetu "Hasan Prishtina" Zeqir Veselaj izjavio je da uvoz i korišćenje vozila starijih od 10 godina ozbiljno šteti životnoj sredini na Kosovu i da su stručnjaci iz oblasti zaštite životne sredine i brojne ekološke organizacije veoma zabrinuti idejom da se proširi uvoz starih automobila na Kosovo čemu se protive, prenosi Telegrafi.

"Mi, kao ekolozi, veoma smo zabrinuti zbog ideje koja kruži posljednjih mjeseci da se i ovo 10-godišnje ograničenje na uvoz automobila pomjeri. Što znači da će starost automobila biti produžena. Ako ovo posmatrate u smislu ekonomske pomoći građanima, to može biti pozitivan potez. Međutim, za nas kao ekologe, svaki potez ka produženju starosti vozila koja će biti dovezena ide na štetu životne sredine, pa se time pogoršava kvalitet vazduha koji je već narušen na Kosovu. Dakle, u principu, ja i svaka ekološka organizacija smo protiv ove odluke", rekao je Veselaj.

Profesor navodi da Vlada Kosova dobro zna šta treba da radi, jer ima zakone i strategije koje je sama odobrila i postavlja pitanje odakle ta odluka da se produži rok za uvoz starih automobila.

Prema njegovim riječima, sve što vlada treba da uradi jeste da sprovede politiku i zakone koje je odobrila i u tom pogledu treba da slijedi praksu evropskih zemalja.

Prosječna starost vozila koja saobraćaju na Kosovu je 18 godina, ili oko 10 godina više od prosječnog vozila u Evropskoj uniji, a Veselaj kaže da zemlje EU povlače iz upotrebe stare automobile, koji potom dolaze na Kosovo po niskim cijenama.

"U slučaju starijih automobila, moramo da slijedimo primjer zemalja regiona i zemalja EU koje svakodnevno ulažu napore da smanje emisije iz automobila u vazduh. U sektoru transporta automobilske emisije vode. Evropska unija sada uklanja takve automobile iz upotrebe i oni ovde mogu da dođu po jeftinim cijenama", rekao je on.

Veselaj ističe da se ti automobili mogu posmatrati kao kratkoročno rješenje za građane, zbog niske cijene, ali nikako rješenje za duži period.

"Na Kosovu, poslije energetskog sektora koji predstavlja Kosovska energetska kroporacija, drugi najveći zagađivač životne sredine u kategorizaciji zagađivača je sektor transporta. Ovaj sektor je snažno evoluirao nakon rata na Kosovu, uglavnom uvozom izuzetno velikog broja vozila. Nažalost, većina ovih automobila su stara, koji su zbog niže cijene dovezeni ovdje. Međutim, što je automobil stariji, to veću štetu nanosi životnoj sredini", naglašava Veselaj.

On ističe činjenicu da "groblje" automobila na Kosovu posljednjih godina cvijeta jer je većina tih automobila blizu kraja svog vijeka trajanja i završavaju kao staro gvožđe na deponijama.

"Ta groblja automobila na Kosovu su već procvjetala posljednjih godina. Ovo su najdirektniji uticaji na životnu sredinu koje izazivaju stari automobili", rekao je on.

Prema njegovim riječima, štetni uticaji na životnu sredinu uzrok su efekta staklene bašte i drugih efekata koji su direktno povezani sa globalnim zagrijevanjem.

"Automobili ispuštaju i ugljen-dioksid koji ima efekat staklene bašte i to ima direktan uticaj na globalno zagrijevanje. Uticaji su veliki i evidentni su po javno zdravlje građana", zaključio je Veselaj.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, na Kosovu je registrovano ukupno 395.840 vozila. Od njih, samo 74 su 100 odsto električni.

Vlada Kosova raspravlja o dozvoli uvoza vozila starijih od 10 godina, što je u direktnoj suprotnosti sa zakonom koji je usvojen 2017. godine, a koji utvrđuje da "drumska vozila koja se uvoze na Kosovo ne mogu biti starija od 10 godina".

Od 1. januara 2018. sva vozila u kategoriji starija od 10 godina i ona koja nemaju motor "euro 4" standarda ne mogu se cariniti na teritoriji Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi