Reakcija na presudu

Musli Gucati, sin nekadašnjeg lidera Udruženja veterana OVK Hysnija Gucatija, kritikovao je premijera Albina Kurtija i vladu zbog toga što nisu reagovali na presudu njegovom ocu i Nasimu Haradinaju, navodeći da je zahvaljujući "ratu Gucatija i Haradinaja" Kurti dobio priliku da sjedi u fotelji šefa vlade, prenosi Reporteri.

Gucati kaže da ga je iznenadilo to što poslije nedjelju dana nema ni zvanične reakcije vlade povodom presude.

"Nemam ništa lično sa premijerom Albinom Kurtijem, ali je nepravedno ne reagovati na borce za slobodu. Nisu u pitanju Hysni Gucati i Nasim Haradinaj, već to da su vođe veterana osuđene. Zahvaljujući ratu Gucatija i Haradinaja premijer Kurti je danas mogao da sjedne u fotelju i vodi Kosovo", rekao je Gucati za T7.

Gucati je naveo i da očekuje da će biti poništena prvostepena presuda Sudskog vijeća Specijalnog suda u Hagu po kojoj su njegov otac i Nasim Haradinaj osuđeni na po četiri i po godine zatvora i novčane kazne u iznosu od po 100 eura.

"Nadali su se da će biti oslobođeni, bili su optimisti da neće biti kažnjeni. Moj otac je mirno čekao odluku, nije bilo reakcija kada su presude bile objavljene, nije bilo nervoze ili bilo čega. Vidjeli ste i scene kada su se smijali i pozdravljali. Uvjereni su da će Apelacioni sud tu odluku preinačiti ili, ako je ne preinači, bar smanjiti kaznu", rekao je Musli Gucati.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri