Stvoriti pozitivnu dinamiku

Njemački izaslanik za Zapadni Balkan Manuel Sarrazin je rekao da Evropska unija treba da ispravi dve greške i da otvori pristupne pregovore sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, kao i da dozvoli viznu liberalizaciju za Kosovo, prenosi portal Kallxo.

"Te odluke je trebalo doneti mnogo ranije. Dakle, moramo da ih ispravimo", rekao je Sarrazin.

Sarrazin je dodao da treba stvoriti pozitivnu dinamiku, jer je Kosovo odavno ispunilo kriterijume za liberalizaciju viznog režima.

"Mogu reći da ove argumente guramo našim prijateljima. Razgovaramo sa našim prijateljima i kažemo vam da su kriterijumi odavno ispunjeni. Ako možemo, da nađemo rješenja koja su od pomoći i pokušamo da objasnimo političku dimenziju svega ovoga", rekao je Sarrazin.

Upitan da li EU za Kosovo ne liberalizuje vize jer donosioci odluka misle da nije dovoljno urađeno u borbi protiv kriminala, Sarrazin navodi da će taj problem postojati bez obzira da li je vizna liberalizacija urađena ili ne.

"Ne mislim da je nekome ko se bavi kriminalom potrebna vizna liberalizacija da bi putovao u Evropsku uniju. Podaci ne pokazuju da postoji zloupotreba viza od strane Albanaca, na primer sa njemačkom ambasadom, inače ne bismo bili za viznu liberalizaciju", rekao je Sarrazin.

On je rekao i da na osnovu podataka koje ima u vezi sa kriterijumima za viznu liberalizaciju pokazuju da nema zloupotrebe viza od strane Albanaca.

Sarrazin je demantovao da postoji bilo kakav eksplicitan zahtjev Njemačke da se Kosovo prvo dogovori sa Srbijom pa onda dobije viznu liberalizaciju.

"Može biti da nisam ni o čemu obavješten, može biti da neke priče na Kosovu nemaju osnova, ali ja mislim da je ovo smješno i glupo. Želimo da se Kosovo produktivno i konstruktivno uključi u dijalog o normalizaciji. Imajte dobar taktički pristup i uradite nešto. Ovo treba pogurati na produktivan način. Tamo su nam zaista potrebni rezultati", rekao je Sarrazin.