Bez jasno definisane dinamike

Profesor međunarodnog prava Afrim Hoti rekao je za Ekonomiju Online da bi optimalan rok za članstvo Kosova u Savjetu Evrope bio kraj 2022. godine, ako se proces ne bude odlagao iz političkih razloga.

Prema njegovim riječima, ne postoji jasno definisana dinamika i pitanje članstva nije stvar odlučivanja na licu mjesta, već se o tome raspravlja u Komitetu ministara i u Parlamentarnoj skupštini SE od koje se očekuje mišljenje da bi se donijela konačna odluka.

"Na osnovu toga smatram da bi optimalan i realan rok za članstvo Kosova bio kraj 2022. godine ako se ne odlaže iz političkih razloga, jer imamo u vidu činjenicu da jedan broj država članica ne samo da može da glasa protiv, već i da ima politički uticaj, jer postoje države koje nisu priznale Kosovo i to svakako može da se odrazi na proces“, rekao je Hoti.

Zbog svega ovoga, kako kaže, stvari ne treba uzimati zdravo za gotovo.

"Iskustvo iz prošlosti je pokazalo da zemlje koje nisu priznale Kosovo nisu baš blagonaklono gledale na napredak Kosova ili na prijave u međunarodne organizacije. Imamo slučaj Japana i Poljske kada smo aplicirali za Unesco i slična situacija može biti i u Savjetu Evrope. Ako nam se članstvo odbije, ako se ne varam, mora da prođe dvije godine prije nego što možemo ponovo da se prijavimo za SE", rekao je Hoti.