Podržavamo to

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Joseph Borell nakon neformalne večere koju je organizovalo šest ministara inostranih poslova Zapadnog Balkana istakao je da je Kosovo ispunilo uslove za viznu liberalizaciju i da je Kosovo, uprkos tome što ga neke članice EU ne priznaju, ipak uvelo sankcije Rusiji, prenosi Reporteri.

„Evropska komisija više puta je pred Evropskim savjetom predstavila da je Kosovo ispunilo uslove za viznu liberalizaciju. Mi to podržavamo“, rekao je Borell.

Borell je govorio i o "velikoj ruskoj propagandi koja je zahvatila Zapadni Balkan" i opasnosti sa kojom se suočavaju zemlje koje Rusija već smatra „neprijateljskim“.

„Sve zemlje Zapadnog Balkana osudile su ruski napad na Ukrajinu i uvele sankcije Rusiji, osim jedne, rekao je Borell aludirajući na Srbiju" i dodao da je Kosovo to učinilo.

„Kosovo nije ni trebalo da uvodi sankcije Rusiji, jer postoje zemlje EU koje ne priznaju njegovu nezavisnost, ali je to učinilo“, rekao je šef diplomatije EU.

On je takođe istakao da su zemlje Zapadnog Balkana ugrožene od strane Rusije, a za to treba da reaguje EU, odmah otvarajući pregovore sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri