Vojska, bolnice, zatvori, studentski centri...

Institucije poput vojske, bolnice, zatvora, studentskih centara, rizikuju da ostanu bez snabdijevanja hranom i drugim proizvodima jer je povećanje cijena navelo dobavljače da zahtjevaju raskid ugovora o snabdevanju, prenosi Reporteri.

Služba Univerzitetske kliničke bolnice Kosova i Univerzitetski klinički centar su potvrdili da zbog povećanja cijena postoje poteškoće u ispunjavanju nekih ugovora.

"Imali smo tri slučaja kada su tražili raskid ugovora. Međutim, do sada nismo imali većih prepreka", kaže šef nabavke Selami Krasniqi.

Čak i iz Univerzitetskog kliničkog centra Kosova kažu da je zbog visokih cijena bilo saopštenja Ekonomskog operatera "Beni Dona Plast" zbog teškoća u snabdjevanju prehrambenim artiklima.

"U ovom saopštenju, predmetni privredni operater je izrazio zabrinutost da zbog povećanja cijena možda neće moći da nastavi snabdijevanje", naglašava Fehmi Havolli, vršilac dužnosti šefa nabavke u UKCK.

Zbog poskupljenja, pored ovih institucija, ova kompanija ima poteškoća u snabdijevanju i Studentskog centra i Vojske Kosova.

Bezbjednosne snage Kosova nisu odgovorile na pitanje da li su od privrednog operatera dobile bilo kakvo obaveštenje o poteškoćama u snabdijevanju. 

Direktor Kancelarije za odnose sa javnošću u Ministarstvu odbrane Ibrahim Shala rekao je da do sada nije bilo poteškoća u snabdijevanju vojske hranom.

Menadžer kompanije "Beni dona" Valon Dervisholi kaže da pored poteškoća u snabdijevanju rade sa gubitkom. Zbog toga, ova kompanija zahtjeva reviziju ugovora od Centralnog organa za nabavke.

U kompaniji "Ada grupa" kažu da imaju poteškoća da najvitalnije ustanove snabdijevaju hranom i pićima. Driton Çitaku, generalni direktor kompanije "Ada Group", čak je tražio i raskid ugovora zbog finansijskih gubitaka.

"Snabdijevamo najosjetljivije institucije počev od UKCK-a, studentske menze, Kazneno-popravne službe Kosova, kosovskih vrtića, koje snabdijevamo mesom, vodom i hlebom. Snabdijevamo i Vojsku pićima. Snabdijevamo i Policiju Kosova i sve kosovske institucije,  podnjeli smo zahtjev da raskinemo ugovor, čak i da platimo određenu kaznu, samo da ne budemo oštećeni u potpunosti, ali smo dobili negativne odgovore", naglašava on.

Predsednik Privredne komore Kosova Skender Krasniqi rekao je da su neka preduzeća počela da podnose tužbe protiv državnih institucija uprkos stalnim zahtjevima Privredne komore da se preispitaju ugovori o snabdijevanju.

Krasniqi kaže da je nemoguće da preduzeća isporučuju robu za vojsku, policiju i bolnice i dodao da su tražili od Vlade da preispita sporazume privrednih kompanija i državnih institucija koji se odnose na snabdijevanje hranom, ali i materijalima.

"Sa početkom pandemije cijene su se promijenile i preduzeća ne mogu da snabdijevaju kosovske institucije, bolnice, vojsku i policiju hranom i drugom opremom po sadašnjim cijenama. Zatražili smo da se izvrši pregled jer su sve zemlje uradile pregled na osnovu promjena cijene. Pitali smo vladu, ali ni po tom pitanju nemamo odgovor. Kosovo je jednostavno u opasnosti od prekida u snabdijevanju bolnicama hranom, za vojsku u policiju zbog nemogućnosti preduzeća da izvrši ove nabavke po istim cijenama kao rezultat velikih promjena", rekao je Krasniqi.

U međuvremenu, ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murati rekao je da razumije zabrinutost privrede, ali, prema njegovim riječima, ugovori koji su potpisani sa klauzulama moraju da budu ispunjenii do kraja.

"Moramo imati na umu da ugovori, kada se dodjeljuju, imaju svoje klauzule i ne mogu biti raskinuti. Uvijek postoji rizik od fluktuacija cijena naviše ili naniže. Međutim, rizik jedne strane se pretvara u korist druge strane. U slučaju da je došlo do pada cijena, nijedan privredni subjekt ne bi došao u vladu da nam kaže da smanjimo ugovorne cijene, nisam mogao da ih nađem jeftinije i ostvario veći profit. Dakle, ovaj rizik snose obje strane i to je obostrani rizik", rekao je Murati.

Ogroman rast cijena ili stopa inflacije u zemlji za esencijalne proizvode dostigao je u aprilu 11,2 odsto, dok je u martu iznosio 10 odsto.