Uzajamno priznanje

Predstavnici opozicionih stranaka na Kosovu smatraju da bi dijalog Kosovo-Srbija trebalo nastaviti, ali i da bi trebalo da se okonča uzajamnim priznanjem, prenosi Ekonomija onlajn.

Bivši zamjenik premijera, poslanik Demokratske partije Kosova Enver Hoxhaj za Ekonomiju onlajn navodi da bi uzajamno priznavanje trebalo da bude ključna tema dijaloga između Kosova i Srbije.

"Dijalog je ključna tema, on je u interesu zemlje i svako ko vjeruje da će Kosovo biti članica UN, to se može postići samo kroz dijalog Kosovo-Srbija. Mišljenja sam da dijalog o tehničkim pitanjima treba da se pretoči u politički dijalog i da glavna tema bude pitanje međusobnog priznavanja", kaže Hoxhaj.

On dodaje da Srbija ima za cilj dijalogom Kosovo da održi u statusu kvo.

Prema njegovim riječima, politička situacija u Evropi ide u prilog Kosovu, a sve to da bi se izvršio pritisak na Srbiju u ispunjavanju ciljeva koji nisu ispunjeni, kako kaže, 15 godina.

"Nova geopolitička situacija u Evropi je veoma povoljna za nas da izvršimo pritisak na Srbiju i Zapad da izvršimo pritisak na Srbiju. Postizanje sporazuma sa Srbijom vidimo kao hitno, kao od vitalnog značaja. Srbija svaki put ulazi u dijalog da se ne bi slagala sa nama, da bi kupila vrijeme, da bi Kosovo zadržala u statusu kvo. Ali status kvo na Kosovu je pitanje, recept za uništenje. Zato je od vitalnog značaja da se to dogodi", rekao je Hoxhaj.

Poslanica Demokratske stranke Kosova, Valentina Bunjaku-Rexhepi, kaže da se dijalog o međusobnom priznavanju pretvorio u tehnički dijalog i da nema konkretnog koraka u ovom procesu.

"Od dijaloga koji je bio u posljednjoj fazi za međusobno priznanje, prerastao je u tehnički dijalog i ne vidimo nikakve konkretne korake ka dijalogu Kosovo-Srbija. Sa ovom Vladom se ne nadam da će tema dijaloga Kosova i Srbije biti zaključena, jer je to prešlo u tehnički dijalog i sastanci se ne održavaju na visokom nivou i ne očekujem nikakav razvoj u dijalog Kosova i Srbije", kaže Bunjaku-Rexhepi.

Čak je i poslanik Alijanse za budućnost Kosova, Besnik Tahiri, naglasio da je dijalog trenutno bez suštinske i tehničke prirode.

"Dijalog je potpuno nestao iz konteksta na koji Kosovo cilja. To je dijalog bez supstanci. To je dijalog na tehničkom nivou i dijalog koji ne donosi rezultate. Zahtjevamo da se što pre postigne konačni pravno obavezujući sporazum za dve države uz obostrano priznanje sa rukovodstvom SAD kako bi se ovo pitanje moglo riješiti. Za AAK je ovo važno i to je naš stav. Ono što nam je potrebno je da radimo svoj posao i treba da se odmaknemo od tehničkog dijaloga i fokusiramo se na međusobno priznavanje", rekla je Tahiri.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online