Prihodi za 40.000 porodica

Odluka Ministarstva privrede o zabrani proizvodnje kriptovaluta od danas ne važi, pa će oni koji se bave proizvodnjom kriptovaluta moći legalno da nastave da se bave tom djelatnošću, prenosi Ekonomia Online.

"Povodom pravosnažnosti Odluke o kriptovalutama, svaka donijeta odluka važi samo dok traju vanredne mjere, u skladu sa Zakonom o energetici“, rekli su iz ovog ministarstva.

Stručnjaci iz oblasti proizvodnje kriptovaluta smatraju da je ukidanje predmetne odluke u najboljem interesu građana koji se bave ovom djelatnošću.

Prema njihovim riječima, oko 30.000 do 40.000 porodica na Kosovu ostvaruje prihode od kriptovaluta do 500 eura mjesečno i da bi bilo dobro da Kosovo slijedi primer Crne Gore da stvori pravni osnov za proizvodnju kriptovaluta, tako da čak i građani koji se bave njihovom trgovinom plaćaju porez na dobit.

Međutim, ukidanje odluke ne znači da je Policija Kosova obustavila radnje protiv nelegalnih proizvođača kriptovaluta, koji ne posjeduju relevantnu dokumentaciju za opremu koja se koristi za proizvodnju kriptovaluta.

Policija je ranije saopštila da je u Južnoj Mitrovici sprovedena akcija u kojoj je pronađeno 12 uređaja za proizvodnju kriptovaluta.

"Kao rezultat uviđaja, lokacije su locirane i identifikovane, u kom slučaju je izvršena racija u dvije kuće sa pratećim objektima u selu Gušavc u Južnoj Mitrovici. Tokom racije pronađeno je 12 uređaja povezanih na električne i internet uređaje, za koje se sumnja da su korišćeni za proizvodnju kriptovaluta“, navodi se u policijskom saopštenju.

Tužilac u predmetu je predložio da se istraga o ovom slučaju nastavi, a pronađenu opremu oduzeli su carinski organi.

Odluka da se zabrani proizvodnja kriptovaluta usledila je kao rezultat energetske krize sa kojom se Kosovo suočava.

Inače, svjetske agencije javljaju da je u toku panična rasprodaja na kripto tržištima, pri čemu je vrijednost bitkoina pala ispod nivoa od 29.000 dolara.

Najveća svjetska kriptovaluta je potonula za 2,42 posto na 28.716,15 dolara, na trgovanju u srijedu uveče do 23:44 časa po istočnoameričkom vremenu, prema podacima Coin Metrixa. Ethereum se spustio za 4,93 procenta na 2,021,95 dolara, prenosi CNBC.