Odluka nije bila ispravna

Predsjednik Kosovske poslovne alijanse Agim Shahini izjavio je da odluka Vlade Kosova da zaustavi proizvodnju kriptovaluta nije bila ispravna i da šteta za oko pet mjeseci zabrane te aktivnosti može dostići vrijednost od oko 80 miliona eura, prenosi Koha.

U međuvremenu, ta odluka vlade je ukinuta, a Shahini kaže da bi sada uz druge krize, uključujući rat u Ukrajini, gubitak mogao biti još veći.

On je na KTV rekao da odluka Vlade Kosova da zaustavi proizvodnju kriptovaluta nije ispravna, jer prema njegovim riječima, potrošnja električne energije nije bila problem za tu privrednu djelatnost, kao ni za druge koji su se suočili sa energetskom krizom.

Kako je rekao, vlada ne treba da interveniše jer postoje licencirani operateri distribucije energije i oni treba da se bave energijom.

"Šteta za ovih pet mjeseci, od kada je djelatnost obustavljena, mogla bi da dostigne vrijednost od oko 80 miliona eura. U svim zemljama svijeta gdje je bila energetska kriza nigdje to nije zabranjeno, već oporezovano", rekao je Shahini.
 
On je naveo da se ekonomski oporavak i povećanje vrijednosti kriptovalute očekuje ovog ljeta i dodao da su sada povoljni uslovi za razvoj tog posla, jer je električna energija na Kosovu jeftinija nakon odluke Apelacionog suda da suspenduje nove više tarife za struju.

"Vjerujemo da će se to desiti barem tokom ljeta, u zavisnosti od ekonomske, političke i ratne situacije koja je izazvala pad vrijednosti valute, uključujući euro", rekao je Shahini.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore