Treba imati platformu

Zamjenik predsjednika Demokratske partije Kosova Rame Buja izjavio je za Ekonomija onlajn da bi Vlada Kosova trebalo dobro da razmisli i ozbiljno pristupi ubrzanju dijaloga sa Beogradom. Kako je rekao iako Kosovo od ovog procesa neće dobiti 100 odsto onoga što želi, mora da dobije optimalno sa grupom visoko pripremljenih pregovarača.

"Naša vlada mora da ima platformu za dijalog. Pošto Amerikanci ovo statusno vrijeme nazivaju nečim što služi Rusiji, treba dobro i ozbiljno razmisliti da ubrzamo ovaj proces, i to je nešto sasvim logično u pregovorima. Nemamo mogućnost da dobijemo tačno 100 odsto onoga što želimo, ali moramo da dobijemo ono optimalno", rekao je Buja.

On smatra i da je Kurtijeva vlada napravila mnogo grešaka, od kojih je najveća to što nije dozvolila da se formira istražna komisija za energetiku.

"Opozicija nema načina da pozitivno oceni Kurtijevu vladu jer je u prvoj godini vlasti napravljeno mnogo grešaka, mnogo propusta i niko to ne može pozitivno da ocjeni. Ne vjerujem ni onima koji logično razmišljaju, ni onima koji su glasali za njega jer su se u stvari dogodile greške", rekao je on.  

Govoreći o bivšem predsjedniku Kosova Hashimu Thaçiju, Buja kaže da je za njega Thaçijevo odsustvo veoma ozbiljno.

"Ne dirajte mi ranu jer je to nešto što je za mene veoma ozbiljno. Nije slučajno što nisam učestvovao ni u kakvim demonstracijama od kada su zatvoreni. Što je najnelogičnije, ti ljudi nisu pobjegli, nije bilo potrebe da ih hapse, sami su otišli tamo i bilo je vrlo logično da se brane sa slobode", samtra Buja.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online