Sjever - granica nevolja

Ideja o razmjeni teritorija između Srbije i Kosova, kao rješenje kojim će konačno biti raspetljan "kosovski čvor", ponovo je aktuelizovana, prenosi Klix.ba

U samo sedam dana s Kosova su stigle dvije izjave koje ovu opciju vraćaju na stol, i to uz argument da je bolje i to nego formiranje zajednice srpskih opština, ali i da je u pitanju rješenje kojim se sprečava novi sukob, prenosi Blic.

Staru ideju ponovo je u fokus javnosti gurnuo potpredsjednik najveće opozicione partije - Demokratske partije Kosova Ram Buja. Izjasnio se da je on, ukoliko treba birati između Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) i razmjene teritorija, za razmjenu teritorija.

"Prije nego za Asocijaciju s izvršnim ovlastima, ja sam za razmjenu teritorija. Da se Dolina priključi Kosovu, a sjever Kosova Srbiji", rekao je Buja.

Buja je rekao da, ako općine sa sjevera Kosova budu imale izvršne ovlasti, Kosovo nikada neće imati mir.

"Tamo je granica nevolja (sjever Kosova), jer Čaglavica, Gračanica i ovi drugi ne predstavljaju opasnost", rekao je Buja.

S Bujom se saglasio i bivši komandant OVK Hafir Hoxha, koji je rekao da je jedini kosovsko-srpski epilog, ako se želi izbjeći rat, promjena granica koja bi, kako je naveo, eliminisala utjecaj Srbije na Kosovu i Kosova u Srbiji.

Predložio je da bi Srbiji trebalo dati Leposavić i Zubin Potok, ali ne i Sjevernu Mitrovicu, za Medveđu, Preševo i Bujanovac.

Ideja o razmjeni pojavila se, doduše nezvanično, dok je dijalogom koji se odvija u Briselu posredovala tadašnja šefica evropske diplomatije Federica Mogherini, a u ime Kosova pregovarao tadašnji predsjednik Hashim Thaçi.

Na nju je, kako se moglo zaključiti na osnovu izjava zvaničnika, stavljena tačka, i to nakon što su podršku uskratile najmoćnije članice Evropske Unije, među kojima prije svega Njemačka.

Objašnjenje za takav stav bilo je da razmjena teritorije po etničkom principu nije rešenje i da bi otvorila Pandorinu kutiju daljnjeg prekrajanja granica na Balkanu.