Šefica poslaničke grupe VV

Šefica poslaničke grupe Pokreta Samoopredjeljenje Mimoza Kusari-Lila izjavila je za Kosovo press da su šanse za liberalizaciju viznog režima veće i realnije sa Emmanuelom Macronom kao predsjednikom Francuske nego da je na to mjesto došao njegov protivnik, ali je ona rezervisana po pitanju roka kada će to da se dogodi.

„Imamo trijumf demokratije u zemljama Evropske unije. Pobjeda predsjednika Macrona nosi nadu u ujedinjenu Evropu i politiku koja ima za cilj unapređenje projekta Evropske unije. U ovom kontekstu, Kosovo ne može biti izuzetak. Poznata je činjenica da je Kosovo ispunilo sve standarde i uslove u vezi sa liberalizacijom. Ovo je nepravda koja se dešava, a šanse su naravno mnogo veće i realnije sa predsjednikom Macronom na čelu Francuske nego da smo imali nekog drugog u ovoj velikoj evropskoj zemlji“, rekla je ona.

Uprkos pobjedi predsjednika Macrona, direktor instituta EPIK, Demush Shasha kaže za Kosovo press da ne očekuje suštinski napredak u liberalizaciji viznog režima za Kosovo.

„Nakon završenih predsedničkih izbora u Francuskoj, ne očekujem suštinski napredak u liberalizaciji viznog režima za Kosovo. Zašto? Jer poslije nekoliko nedjelja u junu su parlamentarni izbori u Francuskoj i do kraja izbora ne očekujem nikakvu pozitivnu odluku u vezi sa viznom liberalizacijom za Kosovo koja bi mogla da uđe u izbornu kampanju u Francuskoj. Stoga ne vidim razloga da budem optimista u vezi sa liberalizacijom viza nakon izbora u Francuskoj. Shodno tome, nisam optimista da će tokom francuskog predsjedavanja EU, koje se završava 1. jula ove godine, biti napretka po ovom pitanju“, rekao je on.

Shasha kaže da čak i sa drugim zemljama koje su skeptične po pitanju liberalizacije viznog režima, kosovska strana nema napretka.

„Što se tiče skeptičnih zemalja, ne vidim nikakav napredak u našim odnosima sa zemljama unutar EU koje ne priznaju Kosovo. Što se tiče Evropskog parlamenta, stalni su zahtjevi za viznom liberalizacijom, ali kao i do sada nailaze na gluve uši“, dodaje on.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press