To daje prostor Srbiji

Predsjednik Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdixhiku rekao je da je Kosovo talac populizma i bahatosti aktuelne vlasti, prenosi Koha.

Abdixhiku je na konvenciji LDK dodao da život građana Kosova nikada nije bio nesigurniji kao i evropska budućnost i istakao da aktuelnoj vladi nedostaje hrabrost u donošenju odluka.

"Nedostatak liderstva na Kosovu da vodi velike procese transformacije doveli su našu Republiku na stranu neslaganja sa Zapadom. Ova konfrontacija daje Srbiji svaki dan da unapredi svoj prostor u svojim agendama i podriva napore i evroatlantsku perspektivu građenu decenijama. Ova populistička vlada nema ni viziju, ni ideju kako će zaključiti proces dijaloga uz naše međunarodne saveznike. Ona ne pokazuje volju da putuje zajedno sa našim partnerima s jedne strane i štiti integritet, suverenitet i ustavni poredak Kosova s druge", rekao je Abdixhiku.

Abdixhiku je dodaoo da su za Demokratski savez Kosova glavni ciljevi članstvo u NATO i EU.

"Demokratski savez Kosova mora da nastavi da neguje svoje vrijednosti partije desnog centra koja voli i neguje nacionalne vrijednosti slobode, nezavisnosti i demokratije i koja promoviše politiku desnog centra u ekonomiji, društvenom i državnom poretku bez straha i potpuno hvalisanje. LDK je Republiku Kosovo smatrao nezavisnom i suverenom državom kao konačnim projektom nepromenljivim i vječnim, državne granice Kosova, ustavni poredak nakon proglašenja nezavisnosti i teritorijalni suverenitet u cijeloj Republici Kosovo za nas nije za pregovore i samim tim nepromjenljiv. Takođe, LDK je posvećena dobrim odnosima sa Srbijom, ukoliko je tok političkog dijaloga usmjeren ka međusobnom priznanju kao jedinstveno političko oruđe i rezultat", rekao je Abdixhiku.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore