Bivši premijer Kosova

Bivši premijer Kosova Avdullah Hoti kazao je da je Kosovo teško oštećeno kada je Kurtijeva vlada odustala od dijaloga koji je, kako naveo, za vrijeme njegove vlade bio jasno definisan međusobnim priznanjem Kosova i Srbije.

Hoti je na Facebooku napisao da je njegova vlada "natjerala Srbiju da započne proces postizanje konačnog sporazuma".

„Kosovo je pretrpelo veliki gubitak kada je aktuelna vlast odustala od dijaloga radi međusobnog priznavanja, koji je moja vlada, uz pomoć partnera, vrlo jasno postavila. Samit u Parizu u julu 2020. godine, Vašingtonski sporazum septembara 2020. godine i brojni bilateralni sastanci sa zemljama Kvinte jasno su uokvirili dijalog o svrsi, sadržaju i vremenu konačnog sporazuma, i naterali Srbiju da započne međusobno priznanje i normalizaciju odnosa sa Kosovom“, napisao je Hoti.

On je rekao da se dijalog o međusobnom priznavanju degradirao u dijalog za automobilske tablice.

"Sadašnja vlast je, umjesto da insistira na zatvaranju dijaloga uz obostrano priznanje, u Briselu predložila „ugovore“ o nenapadanju i zamenu CEFTA-e, koje je EU potpuno i s pravom ignorisala. Nažalost, dijalog o međusobnom priznavanju degradirao se u dijalog o automobilskim tablicama, ma koliko ovo pitanje bilo važno. Na sastancima Odbora za stabilizaciju i pridruživanje, održanim u Prištini u novembru 2021. i u Briselu u martu 2022. godine, vladajuća većina na Kosovu se obavezala da će primjeniti preliminarne sporazume o dijalogu, koji se na Kosovu oštro kritikuju", napisao je Hoti.

Kako je naveo, sadašnja vlast sada kada se treba da preuzme odgovornost i pokaže ozbiljnost partnerima, ne zna šta da uradi i kaže.

Izvor: Kosovo Online