Poslanik PDK-a

Poslanik Demokratske partije Kosova Ferat Shala smatra da izjava premijera Albina Kurtija, da povlačenje sredstava iz Penzionog fonda (Trust) nije rješenje, blokira sve pravne puteve razvoja uskraćujući pravo građanima da povuku svoja sredstva, prenosi Ekonomija onlajn.

On je dodao da će se koordinisati sa drugim subjektima i da će svakako izaći sa konkretnim stavom u vezi sa povlačenjem sredstava iz Fonda.

"Vlast ne zna kako da se nosi sa ekonomskom situacijom. Premijerovo protivljenje povlačenju sredstava iz Fonda je nedostatak razvojnih ideja. Dogovaramo se da li će doneti Zakon o platama, da li će krenuti u kapitalne investicije i da li će doneti adekvatna rešenja ekonomske situacije u smislu energetske krize. Tako su blokirani svi legalni razvojni putevi, a danas je uskraćeno pravo građana da povuku svoja sredstva. S druge strane, premijer građanima daje 100 eura", kazao je Shala.

On je istakao da bi povlačenje sredstava iz Fonda olakšalo život građanima tokom ekonomske krize.

"Koordiniraćemo sa drugim subjektima i naravno doći ćemo do konkretnog stava. Ali smatramo da je to legitiman zahtjev i zahtjev koji stvara mnoge mogućnosti građanima koji imaju depozite da riješe svoje probleme. Upozoravamo da treba omogućiti povlačenje sredstava", rekao je Shala.

Shala je naglasio da, umesto slanja Zakona o platama u Skupštinu, predsjednik Vlade najavljuje povećanje poreza na dohodak, što će, prema njegovim riječima, dodatno opteretiti živote građana.

"Umjesto da u Skupštinu dođe Zakon o platama, Kurti praktično najavljuje smanjenje plata jer povećanje poreza znači da je džep svakog građanina koji prima platu manji. Manji su prihodi u domaćoj privredi, jer građanima sve teži život", kazao je on.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online