"Od kad sam se zaposlio počeo sam sa kreditom pa do ovog trenutka kada sam pred penzijom. I dalje sam u kreditu, tj. prosvetari provode cijeli život na kreditima."

Ovako profesor Naser Miftari opisuje život jednog nastavnika. Prema njegovim riječima, povećanje plata u prosvjeti od 10 posto nije opravdano zbog povećanja cijena. Miftari naglašava da plate utiču i na slabu zainteresiranost mladih za ono s čime se suočavaju u odsustvu nastavnika.

„U svakoj trgovini ili mjestu gdje vršimo uslugu vidimo koja je cijena. Cijene svih artikala danas nisu ono što su bile prije mjesec dana, a da ne spominjemo ranije, dok naše plate godinama ostaju na ovom nivou. Nedostaje nam nastavnika, to vidimo, nije to profesija koja će privući nekoga ko je bio željan i borio se da dostigne ovaj nivo danas, zar ne", kaže Miftari.

Za ekonomiste će povećanje plata u ovom razdoblju biti nemoguće i ozbiljan je izazov za Vladu, a povećanje od 10 posto smatraju logičnim.

Ekonomist Ali Maksuti naglašava da bi povećanje plata moglo dovesti do još jedne ekonomske krize.

“Ovo povećanje koje se traži do 18 posto uticaće na inflaciju. Sljedeći korak koji se može uzeti je uticaj na poreze i naknade u njihovom povećanju i to će uticati na daljnje povećanje cijena proizvoda na tržištu i dolazimo u situaciju da neće biti zadovoljni ni Vlada ni Sindikat. Sa stručnog aspekta, u ovom razdoblju mnogo je i 10 posto povećanja, ali u nekom drugom razdoblju, drugoj situaciji, drugim uslovima, sektor obrazovanja mora se vrednovati”.

Inače, Vlada je izašla s saopštenjem da će štrajkačima plaćati samo doprinose na platu, a za to su iz Ujedinjenog sindikata obrazovanja za TV21 kazali da u tome vide još jednu prijetnju.

“To je svojevrsna prijetnja koja nije prva prijetnja, još se 2015. godine isto dogodilo i od prethodne vlasti, ali nećemo štrajkati dok ne potpišemo ugovor o platama. Vjerujte mi, nastavnici su u stanju ne primati svoje plate, već ostati u štrajku do kraja”, rekao je Tafa Ademi, potpredsjednik Ujedinjenog sindikata obrazovanja.

Inače, Ujedinjenog sindikata obrazovanja je odbio Vladinu ponudu od 10% tražeći povećanje plata od 18,4%.