Interes Moskve je da sjever gori

Analitičar Shkelzen Maliqi smatra da su napade na Policiju Kosova najvjerovatnije režirali Rusija i ruske agencije u regionu, ali dodaje da, u ovom trenutku, neće doći do sukoba sa Srbijom, prenosi Gazeta express.

Ističe da je ono što se dešava na sjeveru možda više predstavlja želju Moskve da "zapali sjever Kosova", dok je Beograd oprezniji jer u slučaju sukoba sa Kosovom ne može da se osloni na pomoć od Rusije koja je zauzeta ratom u Ukrajini.

Na pitanje da li će ova dešavanja imati uticaja na nastavak dijaloga sa Srbijom, Maliqi kaže da je dijalog svakako išao unazad već duže vrijeme zahvaljujući aktuelnoj vlasti na Kosovu.

“Dijalog je ionako bio skoro zamro, zahvaljujući neodgovornosti aktuelne vlasti koja je radila na opstrukciji dijaloga. Srbija sada ima svoje muke zbog politike zbližavanja sa Rusijom i Kinom, ali i dalje pokušava da unaprijedi odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama i u tome je imala uspjeha. To vjerovatno ne treba precjenjivati, ali ni potcjenjivati. Pomislite na našu kratkovidu vladu, koja se sada mora ponovo koordinisati politiku sa Zapadom, posebno sada kada smo na ivici novog hladnog rata”, kaže Maliqi.
Upitan da li su nedavni napadi na policiju povezani sa bilo kakvom osvetom Srbije nakon što Kosovo nije dozvolilo održavanje referenduma i izbora 3. aprila, Maliqi kaže da je svrha ovih napada možda želja za otcjepljenjem sjevera, ali da se ne može reći da to planiraju vlasti u Beogradu jer se plaše sukoba sa Kforom, odnosno sa NATO.

On je naveo da bi trebalo staloženo odgovoriti na ove provokacije i da bi Kosovo trebalo da se koncentriše na poboljšanje odnosa sa zapadnim saveznicima.

"Još uvijek postoji neizvesnost oko napada, imam utisak da su informacije koje su date javnosti nepotpune. Ali, na osnovu podataka kojima raspolažemo i učestalosti napada, jasno je da oni signaliziraju želju nekoga iz Srbije ili čak Rusije da ugrozi i uznemiri region Balkana prikazivanjem to bi ponovo mogao da se podstakne zamrznuti konflikt između Srbije i Kosova", izjavio je Maliqi.

Dodaje da napadi na Policiju Kosova u pograničnom području predstavljaju prijetnja i za predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i osvrnuo se na skup podrške Rusiji u Beogradu.

"Naravno, ovo djeluje kao pozorište, ali u pitanju su ozbiljne prijetnje, kao što je ozbiljna prijetnja nabavka sofisticiranog naoružanja iz Kine. Karakter ovih akcija je i dalje na simboličnom nivou, nema žrtava, ali je riječ o terorističkim prijetnjama i upozorenju na destabilizaciju regiona”, kaže Maliqi.

Ovi napadi, kako kaže, mogu biti povezani sa dešavanjima u Ukrajini jer kako kaže Maliqi, oni mogu biti vođeni i od strane Rusije.

"Međutim, u ovom trenutku ne vidim rizik od izbijanja sukoba, iako bi Moskva možda čak želela da vidi sjever Kosova u plamenu. Čini mi se da je zvanični Beograd oprezan, više se bavi pitanjem uvođenja sankcija Rusiji. S druge strane, Rusija nema način da pomogne Srbiji koja je sa svih strana okružena zemljama članicama NATO", smatra on.

Dodao je da Kosovo mora da ostane mirno, ne sme da reaguje ishitreno na provokacije, već da se koncentriše na poboljšanje sve lošijih odnosa sa zapadnim saveznicima.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express