Mišljenje stručnjaka

U pet narednih nedjelja na Kosovu svaki ponedjeljak biće neradan zbog praznika koji padaju u vrijeme vikenda, a zakonom je predviđeno da se u tom slučaju pomjere na ponedjeljak. Po mišljenju stručnjaka i poznavalaca ustavnog prava taj zakon bi trebalo da se promjeni jer šteti privredi i procesu rada, prenosi Reporteri.

Da zakon treba mijenjati smatra ekonomista Safet Gërxhaliu.

„Zakon mora da se mijenja i da bude u skladu sa potrebama tržišta i privatnog sektora i da prestane ova pojava nekontrolisanog prazničnog povezivanja, jer se na ovaj način zaista kontinuirano nanosi šteta privredi. Produženjem praznika ne samo da smo oštećeni u pogledu produktivnosti na Kosovu, već odlazi i novac, jer velika većina onih koji koriste ove praznike odlazi u Crnu Goru i Albaniju“, rekao je on.

I profesor ustavnog prava Arsim Bajrami mišljenja je da bi Zakon o praznicima trebalo što prije da se promjeni.

„Smanjite broj praznika tako što ćete ukloniti neke koji se ne slave u mnogim zemljama Evropske unije. Takođe, trebalo bi prekinuti praksu da ako praznik padne na vikend da se prebacuje na radni dan. U siromašnoj zemlji kao što je Kosovo gubitak radnih dana izaziva mnoge probleme“, rekao je on.

Zakon o praznicima je jedan od zakona od vitalnog interesa za čiju izmjenu su potrebni glasovi dvije trećine manjinskih zajednica. Bajrami kaže da je njegova promjena moguća, pošto suštinski ne utiče na položaj manjina.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri