Prema Zakonu o državnim praznicima, za svaki službeni praznik koji pada na vikend praznikom se smatra sljedeći dan u sedmici, odnosno radni dan.

Na temelju toga, svi zaposlenici u javnom sektoru u zemlji u prvih deset dana 2022. godine radit će samo dva dana.

Iako je Vlada prije nekoliko dana podržala promjenu da se ne odmara radnim danima kada praznici padaju za vikend, građani kažu da su zaposlenici u privatnom sektoru i dalje diskriminirani u pogledu praznika u odnosu na one koji rade u javnom sektoru.

Berat Ferati kazao je da se privatni sektor nepravedno tretira u svim oblicima, ali ostaje s nadom da će se stvari popraviti prema obećanjima Vlade.

“Vrlo je nepravedno prema privatnom sektoru što se tiče plata, radnih mjesta i uopšte. Dok javni sektor ima bolja pravila."

“Nadamo se da će se ovom Vladom nešto regulisati u privatnom sektoru. Vjerujem će biti urađeno jer su nam to obećali. I u platama i na poslu i uopšte”, rekao je.

Dok Jakup Vitia kaže da pravo na odmor trebaju jednako uživati oba sektora.

“Privatni radnici se svaki put samo iskorištavaju. Nemaju ni jedan slobodan dan. Čak i ako imaju neku nedjelju tokom cijelog mjeseca. Praznici su još izražajniji. Čak i s platama i osiguranjem, svakodnevno viđamo da se ljudi povrede na radnom mjestu, čak ni platu za taj mjesec ne dobijaju ponekad, a da ne govorimo o nečem drugom."

“Javni sektor ima beneficije, ima praznike, godišnje odmore i sve. Imaju redovne plate, naspram privatnog sektora. Ako je dobro za javni sektor, onda treba biti i za privatni. I oni imaju porodice i moraju se odmarati, posebno za praznike. Oduvijek je bilo da smo zajedno slavili praznike. A sada privatni sektor, bez obzira na praznike, ima problem", naglasio je.

Afrim Gashi je rekao da treba doći do ujedinjenja oba sektora u pogledu odmora, dodajući da bi zakoni trebali biti isti za sve.

“Kada su javna preduzeća i elementi države u pitanju, to je uopšteno za sve, ali postoji i potreba za koordinacijom s privatnim preduzećima i privatnim lokalima. Svi su uzbuđeni zbog krize i pandemije, privatna preduzeća ili lokali imaju želje da realizuju posao i da nemaju gubitke."

“U javnim preduzećima je nešto drugo. Stvarno treba doći do ujedinjenja. Ne kažem da je iko kriv, ali zakoni trebaju štititi i državna i privatna preduzeća."

Vjosa Ibrahimi rekla je da nije u redu raditi za vrijeme praznika i prema njoj ništa ne radi prema važećim zakonima, prenosi EO.

Za privatni sektor naravno da nije pošteno raditi tokom praznika. Oni bi trebali imati ista prava kao i svi drugi."

“Zna se gdje živimo, što živimo i ništa ne ide po zakonu. Za javni sektor praznici postoje. Znamo sve što se događa”, rekla je ona.

Sabri Zabërgja, koji radi u javnom sektoru, rekao je da javni sektor ne treba zamijeniti slobodne dane kada padaju za vikend.

“Donekle je u redu da privatni sektor radi radnim danom, dok i javni sektor mora raditi radnim danom, kada praznik padne u subotu i nedjelju, praznik ne treba zamijeniti za ponedjeljak i utorak, osim nekih praznika koji su nacionalni", rekao je.

Osim vikenda, radnici javnog sektora odmarat će i u ponedjeljak, utorak i petak, odnosno 3., 4. i 7. januara.