Šef Kancelarije EU

Šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu Tomáš Szunyog izjavio je da Kosovo može da aplicira za članstvo u EU, ali da je prvi korak u tom pravcu uspješno okončanje dijaloga sa Srbijom, prenosi Ekonomija onlajn.

Za napredak na putu ka EU, kako je rekao, normalizacija odnosa sa Srbijom je prvi uslov.

Szunyog je na debati o uticaju rata u Ukrajini na Balkan rekao i da bi pre apliciranja za EU Kosovo trebalo da se konsultuje sa državama članicama kako bi se postigao konsenzus.

Ukazao je da EU želi da vidi regionalnu saradnju, dodajući da inicijativa "Otvoreni Balkan" može da funkcioniše.

"Moramo da guramo ceo region napred. EU želi da vidi regionalnu saradnju. Razumijem da kroz inicijativu "Otvoreni Balkan" tri zemlje u regionu žele da ubrzaju transport robe. "Otvoreni Balkan" može da funkcioniše", naveo je Szunyog.

On je kazao da će Evropska unija nastaviti da podržava Ukrajinu u svim aspektima i čestitao Vladi Kosova na inicijativama koje je preduzela u vezi sa podrškom građanima ove zemlje. Istakao je i da imajući u vidu da Ukrajina izvozi velike količine pšenice, a da Kosovo pokriva samo 30 odsto, treba predvideti mjere za prevazilaženje krize.

„EU zanima kako da kupuje gas jer želimo da smanjimo zavisnost od ruskog gasa. Nadamo se da će Kosovo pronaći strategiju za energetsku krizu. Kosovo može da pokrije samo 30 odsto hrane. Mora se sagledati poljoprivredna politika unutar EU, jer svi u regionu zavise od uvoza poljoprivrednih proizvoda", dodao je Tomáš Szunyog.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online