Materijalni dokazi

Socijaldemokratska partija (SDP) najavila je da će danas podnijeti krivičnu prijavu protiv premijera Albina Kurtija zbog njegovog statusa veterana OVK, prenosi Ekonomia Online.

SDP je u saopštenju navodi da će krivična prijava biti podnijeta Osnovnom tužilaštvu Prištine u 11 sati.

Prema SDP, Kurti se pridružio OVK u avgustu 1998. i iz nje istupio 2. marta 1999. godine.

"Kako je predviđeno zakonom, veteran je osoba koja je ostala do kraja rata OVK. Znamo da se rat završio u junu, tri mjeseca nakon što je Kurti istupio iz OVK. Istim zakonom je definisana i kazna u slučaju da neko falsifikuje deklaraciju o učešću u ratu. Postoje materijalni dokazi, sa dokumentima i izjavama, koji pokazuju prevaru koju je Kurti učinio da dobio status veterana OVK", navodi se u saopštenju SDP.

Ova stranka je prije nekoliko dana održala akciju ispred zgrade Vlade Kosova tokom koje je bio istaknut transparent na kome je premijera Albina Kurtija nazvala lažnim veteranom OVK.

Ta stranka je takođe zatražila od tužilaštva da ispita taj slučaj i tom prilikom su poručili da, ako istraga ne počne, oni će podnijeti krivičnu prijavu. 

Inače, najava SDP da će podnijeti tužbu uslijedila je nekoliko dana nakon Kurtijeve izjave da na Kosovu nema 60.000 ratnih veterana OVK, koliko ih je evidentirano, već najviše 20.000.