Šef poslaničke grupe AAK

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri izjavio je da je nedopustivo da Vlada nije ispunila obećanje da će do kraja marta u parlament uputiti Nacrt zakona o platama i dodao da su poslanici vladajuće koalicije u Skupštini vole da analiziraju, ali da donose loše odluke, prenosi Koha.

On je na konferenciji za novinare pitao je Vladu Kosova o Zakonu o platama i ocjenio da je neoprostivo da Vlada koja ima 50 odsto podrške glasača "ode i sakrije se".

"Prvo pitanje je gdje je Zakon o platama? Što se krijete? Gdje je proces rada na finalizaciji zakona? Zašto ste nam rekli da će zakon biti u martu? Da li je to tada rečeno da bi se obmanjivali državni službenici, sindikati ili ste nesposobni i ne znate kako da napišete zakon", upitao je Tahiri.

On je naveo da je važno govoriti iskreno, da je normalno da premijer i ministar objasne zašto nisu završili zakon i da kažu da to nisu mogli da urade jer su se bavili ozbiljnim temama i obavezama, da su imali problem ili da nisu znali kako to da urade.

"Neoprostivo je da Vlada koja ima 50 odsto podrške, za koju je glasao svaki drugi građanin ove zemlje, ode i sakrije se", rekao je Tahiri.

On je naveo da Alijansa za budućnost Kosova podržava inicijativu poslanika PDK Bekima Haxhiua u vezi sa Penzionim fondom i da se Vlada hvali rastom privrede od 10 odsto, ali da se to ne primjećuje u budžetu građana.

Tahiri je govorio i o poskupljenju, fokusirajući se na cijenu goriva koje je, kako se navodi, poskupelo na 1,69 eura po litru.

"Zašto se ne osposobi Uprava za zaštitu konkurencije koja ima dužnost da se bavi ovom temom. Da li je u pitanju neznanje, nedostatak hrabrosti za djelovanje ili je u vezi sa nekom koruptivnom aferom? Parlamentarna većina mora da odgovori", rekao je Tahiri.

Povodom planova za Penzioni fond, on je naveo da treba pomoći građanima.

"Imamo ozbiljnu ekonomsku krizu, ozbiljnu građansku krizu kojom treba da se pozabavi. U vanrednom stanju Vlada se ponaša kao u normalnoj državi. Penzioni fond može biti mehanizam za rješavanje ove krize. Riječ je o fondu zaposlenih koji građani koriste nakon navršenih 65 godina. Ako želimo da se povučemo, možemo da napravimo šemu za povećanje doprinosa za još jedan odsto, dva odsto ili 0,5 odsto. Ali to se ne radi sa ovim ljudima. Umaraju se pričom, imamo 60 poslanika u Skupštini da kažu kako su ih građani izglasali i pričamo šta je bilo prije 20 godina, ali kada je riječ o donošenju odluke oni se bave analizom. Oni su dobri u radu u institutima, za analizu, ali ne i u donošenju odluka", rekao je Tahiri.
 
Izvor: Kosovo Online/Koha ditore