Zbog zastarelosti

Osnovni sud u Prištini je, zbog zastarelosti, odbacio optužnicu i obustavio krivični postupak protiv lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja i još sedmorice okrivljenih Rexhepa Selimija, Laha Ibrahimaja, Zafira Berishe, Shqipea Pantina, Time Kadriaj, Dauta Haradinaja i Visara Imerija, koji su sprečili hapšenje Albina Kurtija u novembru 2015. godine, potvrdio je advokat Kujtim Kerveshi, prenosi Zeri.

U prvostepenom rješenju se navodi da je u ovom slučaju nastupila apsolutna zastarelost krivičnog gonjenja i to još 17.11.2021. godine jer je od izvršenja krivičnog djela prošlo više od šest godina. Oni su bili optuženi za krivično djelo "ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti“.

Inače, u novembru 2015. godine, opozicioni poslanici su bacili suzavac u skupštinskoj sali, a nakon njihovog izlaska iz skupštine došlo je sukoba sa policijom, a tom prilikom je povređeno čak 17 policajaca.

Protest je organizovan kako bi se sprečilo održavanje sjednice Skupštine Kosova, a u znak protivljenja sporazumu o ZSO  i sporazumu o demarkaciji granica sa Crnom Gorom.

Albin Kurti tom prilikom upotrebio biber sprej ka obezbjeđenju i ministrima vlade, a Haradinaj i sedmorica pobrojanih poslanika sprečili su njegovo hapšenje.

Izvor: Kosovo Online/Zeri