Saopštenje KESCO-a

KESCO je izdao saopštenje kojim najavljuje da će računi za mart biti u potpunosti obračunati s novim tarifama, na temelju odluke koju je donio RUE.

Zbog toga će, kažu, račun biti puno lakše razumjeti.

Pogledajte KESCO-vo  saopštenje u nastavku:

Na temelju odluke RUE-a, vaša će potrošnja biti podijeljena u dva bloka, 0-800kWh i veća od 800kWh, a u dva dnevna intervala, dan i noć, ti podaci će biti prikazani na vašem računu u četiri rubrike. Već je poznato da će se potrošnja u prvom bloku od 0-800kWh naplaćivati po istim tarifama, dok će se potrošnja iznad 800kWh naplaćivati novim tarifama. Dakle, uz povećane naknade bit će plaćen samo dio iznad ovog troška. Ako je potrošač potrošio ukupno 900kWh, tada će platiti 800kWh s prvim blokom, gdje su cijene nepromijenjene i 100kWh s visokom tarifom, oba podijeljena i unutar dnevne/noćne potrošnje.

Na računu potrošača bit će označen prvi obračun sa A1/B1, što predstavlja visoku tarifu, u bloku do 800kWh. Dakle, računat će se koliko je potrošio uglavnom u toku dana, a to je u zimskoj sezoni od 7:00 do 22:00 sata. Dok se troškovi potrošača nakon 22:00 do 7:00 iskazuju šifrom A2/B1. To predstavlja nižu tarifu, koja je uvjerljivo najjeftinija u Europi i među najjeftinijim u svijetu.

Potrošnja od 801kWh nadalje po visokoj tarifi, primjerice tokom dana bit će označena s A1/B2, dok je potrošnja po niskoj tarifi označena oznakom A2/B2. Nakon procesa očitavanja, potrošnja po bloku će se izračunati prema odgovarajućim cijenama. Konačni račun obračunat će se zbrajanjem fiksne tarife koja za kupce u domaćinstvu iznosi 1,74 eura i PDV-a u iznosu od 8 posto.

Prema projektiranim rezultatima, više od 78 posto potrošača neće uopšte biti pogođeno povećanjem tarifa. To je zato što imaju niži mjesečni trošak od naknade za blok.

Što se tiče onih koji prekorače blok tarifu, KESCO apelira da štede maksimalno, da sebi i elektroenergetskom sistemu olakšaju teret u ovo vrijeme krize, kada su cijene na međunarodnom tržištu dostigle vrtoglave brojke.

Kako bismo olakšali čitanje računa i načina obračuna, na KESCO web stranicu integrirali smo račun sa svim potrebnim objašnjenjima u vizualnom obliku koji možete pronaći

OVDJE: https://www.kesco-energy.com/calculator.html