Nije ispunjeno obećanje

Izvršni direktor Organizacije "Çohu" Arton Demhasaj ocjenio je da za godinu dana vlade Albina Kutija dijalog Kosova i Srbija nije napredovao, nego da je Kosovo ostalo talac tog procesa koji koči mnoge druge, kao i da nije ispunjeno obećanje o novim priznanjima Kosova, prenosi Kosovo press.

Demhasaj je rekao da će u spoljnoj politici, prva godina Kurtijeve vladavine ostati upamćena samo po skandalima ministarke spoljnih poslova Donike Gërvalle-Schwarz i smjenama ambasadora, ali i u samom Ministarstvu spoljnih poslova.

"Vidimo da je godina bila puna skandala od strane ministarke spoljnih poslova i da premijer nije ništa preduzeo. Obećano je da će doći do povećanja broja priznanja od njihovog dolaska na vlast, za godinu dana Kurtijeve vladavine nismo vidjeli nikakvo priznanje. Dakle, ne možemo reći da postoji pozitivan pomak u diplomatiji koji možemo da izdvojimo u ovoj godini Kurtijeve vlade", naglasio je Demhasaj.

On smatra da ni u ekonomskom aspektu nema pozitivnog rezultata i napretka, a da su poskupljenje proizvoda i visoka inflacija naneli štetu građanima.

Uoči godišnjice formiranja Kurtijeve vlade, Demhasaj je ocjenio da je urađen dobar posao kroz reforme u pravosudnom sistemu, ali neuspjehom Vlade Kosova smatra to što u Skupštini Kosova nije usvojen Nacrt građanskog zakonika koji omogućava istopolne brakove.

Demhasaj kaže da je jedino obećanje koje je ispunio premijer Albin Kurti u prvoj godini vlade vakcinacija 60 odsto stanovništva protiv koronavirusa.

Izvor: Kosovo Online/Kosovapress