Premijer

Ruska invazija u Ukrajini, nova politička situacija i potreba za povećanim oprezom ovom dijelu Evrope, bile su teme razgovora na sastanku premijera Kosova Albina Kurtija sa delegacijom Bijele kuće koju je predvodila Elizabeth Sherwood-Randall, savjetnik za unutrašnju bezbjednost i specijalni pomoćnik predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Josepha Bidena.

Premijer Kosova je naveo da su Kosovo i njegov narod uvijek spremni da se odazovu pozivu za pomoć iz Sjedinjenih Američkih Država, navodi se u saopštenju za javnost izdatom poslije jučerašnjeg sastanka, prenosi Klan Kosova.

Kurti je rekao i da se Kosovo pridružilo evropskim i američkim sankcijama Rusiji i izrazilo spremnost da prihvati i obezbjedi uslove za rad 20 ukrajinskih novinara i spremnost da primi do 5.000 izbjeglica iz Ukrajine. On je izrazio zahvalnost Sjedinjenim Američkim Državama na kontinuiranoj i neprekidnoj podršci Kosovu i istakao da Vlada Kosova nastavlja da ostaje posvećena zajedničkom radu sa saveznicima, da doprinosi trajnom miru, dugoročnoj stabilnosti i regionalnoj i globalnoj bezbjednosti.

Elizabeth Sherwood-Randall je izrazila zahvalnost na pomoći koju je Vlada Kosova pružila u humanitarnom pitanju stambenog zbrinjavanja afganistanskih državljana raseljenih zbog sukoba u Afganistanu i u borbi protiv terorizma.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova