Formiramo grupu

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gërvalla-Schwarz očekuje da Kosovo postane član Savjeta Evrope, i napomenula da će vrijedno raditi kako bi postali punopravni član NATO, prenosi Koha.

Ona je na sjednici Odbora za spoljne poslove i dijasporu rekla da će Ministarstvo tokom ove nedjelje odlučivati o formiranju grupe koja se bavi tehničkom, političkom i diplomatskom stranom članstva u NATO.

"U svim mogućim diplomatskim oblicima jasno smo stavili do znanja da je Kosovo zainteresovano da bude što bliže NATO i eventualno punopravni član NATO. Znamo da postoji nekoliko različitih stepena koji vode ka punopravnom članstvu u NATO, tako da se ti različiti stepeni postavljaju u različito vrijeme, jer smo 24. februara ušli u novu eru kao Evropa. Dakle, ne mogu da obećam da se tako nešto može desiti, ali mogu da obećam da ćemo vrijedno raditi da prevaziđemo neke faze", kazala je Gërvalla-Schwarz.

Ona je navela da će tokom ove nedjelje odlučivati o formiranju grupe koja će se baviti tehničkom, političkom i diplomatskom stranom članstva u NATO.

"Zatražili smo od Vlade da osnuje grupu koja se bavi tehničkom, političkom i diplomatskom stranom našeg članstva u raznim NATO mehanizmima. Tokom ove nedjelje vjerovatno ćete imati informacije o tome koje korake planiramo da preduzmemo. Postoje događaji koji nas čine optimističnim po pitanju članstva u Savjetu Evrope", dodala je Gërvalla-Schwarz.

Što se tiče zahtjeva Kosova za članstvo u Evropskoj uniji ona je rekla da će biti podnet tokom ove godine. Navela je da približavanje EU nije usmereno samo na tehnička pitanja, već i na politiku.

"Došlo je vrijeme da Evropska unija bude jasna ne samo u pogledu perspektive negdje 2035. godine, već i iz perspektive okolnosti koje se sada stvaraju“, izjavila je Gërvalla-Schwarz.

Ona je rekla i da će u četvrtak Kosovo posjetiti njemačka ministarka spoljnih poslova Annalena Baerbock.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore