Podaci Carine

Kosovo je u prva dva mjeseca ove godine iz Rusije uvezlo 5.945 tona robe vrijedne 5,44 miliona eura, a u istom periodu Kosovo je u Rusiju izvezlo sedam kilograma proizvoda u vrijednosti od 3.645 eura, podaci su Carine Kosova, prenosi Reporteri.

Prema podacima carine, Kosovo je 2021. godine uvezlo 85,81 miliona kilograma robe u novčanoj vrijednosti od nešto više od 50 miliona eura.

U 2020. godini, Kosovo je iz Rusije uvezlo 121,5 miliona kilograma proizvoda u vrijednosti od 46,47 miliona eura.

Uvoz iz Rusije je u 2019. godini iznosio 38,37 miliona eura, kada je na Kosovo stiglo 77,97 miliona kilograma prozvoda iz Rusije, dok je 2018. godini uvezeno 58,61 milion kilograma ili u novčanoj vrijednosti od 31,21 miliona eura.

Portparol Carine Kosova Adriatik Stavileci rekao je da je Kosovo iz Rusije uvozilo životinje, kafu, čaj, začine, žitarice, uljano seme, industrijsko ili ljekovito bilje, biljne materijale koji se koriste za pletenje, meso, ribe ili rakove, mekušace ili druge vodene beskičmenjake, kakako, alkohol, sirće, duvan i zamjene za duvan, materijale za malterisanje, kreč i cement.

Takođe, uvožena su i mineralna goriva, mineralna ulja i proizvodi njihove destilacije, organske i neorganske kompozicije plemenitih metala, retkih metala, radioaktivnih elemenata ili izotopa, đubriva, ekstrakti za bojenje i štavljenje, boje, pigmenti i druge boje, lakovi, eterična ulja i smole, parfemi, kozmetika ili toaletni preparati.

Pored toga, rekao je Stavileci, na Kosovo su iz Rusije stizali i sapuni, deterdženti, vještački voskovi, preparati za poliranje ili čišćenje, sveće, paste za modeliranje, "zubni voskovi", plastika i proizvodi od plastike, sirove kože, drveni ugalj, proizvodi od papirne mase, papira ili kartona, knjige, časopisi, slike i drugi proizvodi štamparske industrije, tekstilni materijali, staklo i proizvodi od stakla, liveno gvožđe i čelik, nakar i proizvodi od bakra, aluminijum, optički materijali, medicinski instrumenti, igračke i mnogi drugi proizvodi.

 Izvor: Kosovo Online/Reporteri