Poslanica LDK

Predsjednica Komisije za evropske integracije i poslanica Demokratskog saveza Kosova, Rezarta Krasniqi kritikovala je Vladu Kosova, rekavši da je vratila procese unazad i da je došlo do stagnacije u oblasti evropskih integracija, prenosi Telegrafi.

"Nažalost, otkako je ova Vlada došla na vlast, Kosovo se vratilo na mnoge stvari jer je došlo do stagnacije i umjesto da napredujemo, posebno u procesu evropskih integracija, mi kao komisija smo se trudili i trudimo se da radimo po tom pitanju evropskih integracija, ali imamo stagnaciju izvršne vlasti", rekla je Krasniqi.

Ona je kritikovala i ministarku spoljnih poslova i dijaspore, Doniku Gërvallu-Schwarz, zbog toga što neprijavljuje šta radi Komisiji za evropske integracije.

"S obzirom da je rad Komisije za evropske integracije nadzor izvršne vlasti, prije svega dva osnovna dokumenta - izvještaja o sprovođenju SSP-a i evropske agenda. Nakon što je dva puta potvrdila učešće u Komisiji, ministarka spoljnih poslova otkazala je sastanke, dok je treći put imala zajednički sto sa ambasadorom Francuske i ambasadorom kancelarije EU", rekla je Krasniqi za Telegraf.

Prema njenim riječima, rad Komisije je u zastoju zbog nedostatka informacija u vezi sa radom MIP-a.

"Nedostaje nam mnogo informacija u vezi sa Ministarstvom spoljnih poslova, a tražili smo i da dođe bez prisustva medija samo da to ne propusti, ali razlog je uvek bio taj što je dan prije dogovorenog sastanka ona otkazivala", dodala je ona.

Govoreći o viznoj liberalizaciji Krasniqi je rekla da to više ne zavisi od Kosova, jer su ispunjeni kriterijumi za liberalizaciju.

"Mi kao Komisija vredno radimo u ovom procesu, ali to ne zavisi u potpunosti od komisije. Ovaj posao je sada u rukama EU, jer je i sama Evropska komisija ocjenila da je Kosovo ispunilo uslove za liberalizaciju viznog režima, ali naše institucije ne bi trebalo da spavaju kao sada, čak ni nakon ispunjenja kriterijuma za liberalizaciju viza. Izvršna vlast mora da lobira preko država koje nas priznaju kod onih država koje nas ne priznaju, da ne zaglavimo u ovom procesu jer smo najprozapadniji, a godinama smo izolovani", rekla je Krasniqi.

Krasniqi je takođe kritikovala Vladu Kosova zbog pitanja članstva u međunarodnim organizacijama.

"Po prestanku moratorijuma 4. septembra, ja sam, kao predsjednica Komisije za evropske integracije, svaki put u debatama, u medijima govorila da treba da se prijavimo za članstvo u međunarodnim organizacijama, jer apliciranjem kod međunarodnih organizacija Kosovo postaje faktor u međunarodnoj areni, ali od ove vlade nismo videli ni strategiju ni platformu za primjenu u organizacijama", naglašava Krasniqi.

Ona je od Vlade Kosova zatražila platformu za proces dijaloga, liberalizaciju viznog režima i evropske integracije.

"Imam molbu za ministarku da dođe i javi se Komisiji za evropske integracije, jer je to njena obaveza. Tražim i od izvršne vlasti, premijera da pripremi platformu ili strategiju koja se odnosi na pitanja vizne liberalizacije i integracije i za proces dijaloga", rekla je Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi