Zeleni sertifikati

Zeleni sertifikati koje izdaju institucije Kosovo još nisu priznati kao dokaz o vakcinaciji u Evropskoj uniji, a Ministarstvo zdravlja je najavilo da je dobilo grant od EU za prevazilaženje ovih problema, prenosi Koha.

Da bi pristupili restoranima, galerijama ili tržnim centrima u Francuskoj, posjetioci sa Kosova moraju da plate 36 eura u apotekama da bi svoj sertifikat o vakcinaciji protiv koronavirusa izdat na Kosovu pretvorili u međunarodno prihvaćene.

To je zato što kosovski sertifikati o vakcinaciji nisu standardizovani sa onima izdatim u zemljama EU.

Međutim, u Njemačkoj, gdje je takođe potrebna konverzija kosovskog sertifikata o vakcinaciji, naknada se ne plaća.

Građani su prijavili probleme te prirode u drugim zemljama EU, kao što je Austrija.

Tim povodom je Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo da radi na prilagođavanju kosovskog sertifikata o vakcinaciji i priznaje da se javljuju problem u pristupu pojedinih zemalja ovim sertfikatima.

Navode da je Ministarstvo zdravlja pokrenulo proceduru kroz grant od EU za prilagođavanje kosovskog sertifikata o vakcinaciji pravilima i zakonskom okviru EU za sertifikat i za njegovo priznavanje.

Ministarstvo je najavilo i da se uskoro očekuje potpisivanje ugovora o projektu sa Evropskom komisijom. U međuvremenu, Evropska komisija je izrazila svoju posvećenost uključivanju u sistem kovid onih zemalja koje su ostale van njega.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore