Istina je drugačija

Izvršni direktor Albansko-američke građanske lige Faton Bislimi rekao je da bi Vlada trebalo više da radi na promociji istorijske istine o Kosovu, da se više angažuje u Sjedinjenim Američkim Državama i da intenzivira ulogu u dijalogu sa Srbijom, prenosi Koha.

Bislimi je poručio da je to važno uraditi sada, u vrijeme kada postoji pojačano djelovanje srpskog lobija koji pokušava da "promjeni istoriju Kosova", ali i da izgradi imidž Srbije kao faktora stabilnosti u regionu.

Zbog svega toga, kako navodi, Bislimi, Kosovo mora biti aktivnije u diplomatskoj ofanzivi.

"Postoji prilika da se više radi na izgradnji istorijske istine o Kosovu, ne samo u SAD već i na međunarodnom planu, posebno sada kada imamo intenziviranje srpskog lobija od strane Vučićeve Vlade. Oni žele ne samo da promjene istoriju Kosova, već barem da prikažu da je Srbija svojevrsni faktor stabilnosti u regionu. Znamo da je istina drugačija", izjavio je Bislimi za KTV.

On navodi da kosovska strana treba da intenzivira svoju ulogu u dijalogu sa Srbijom navodići da je imamo kritičnu fazu dijaloga jer je Srbija pojačala napore da utiče i tamo gde su "Albanci dobijali političke bitke".

Bislimi je ponovio da Kosovo mora "u svakom trenutku isticati svoju istorijsku istinu".

On je za KTV rekao da organizacija na čijem je čelu insistira na tome da SAD imaju ključnu ulogu u postizanju sporazuma, kao što su imale u Rambujeu.

"Da predsjednik Bush nije otvoreno rekao da je dosta id aa je Kosovo nezavisno, još bismo pregovarali u Beču o status Kosova. Bez direktne intervencije SAD Kosovo i Srbija neće postići sporazum. Ne vidim da EU ima moć i posvećenost da sama okonča ovaj proces”, rekao je Bislimi.

Govoreći o inicijativi "Otvoreni Balkan" i učešću Albanije on navodi da je teško povjerovati da albanska vlada svijesno služi cilju koji pozitivno prikazuje Srbiju.

"Srbi su istorijski bili selektivni u odnosima, koristeći čak i najtragičnije trenutke za svoje interese. U albanskoj zajednici postoji osnova koja se ne mijenja i čija je osnova albanski nacionalni interes, od kojeg nema ništa relevantnije", navodi Bislimi.

Dok je za Vladu Kosova rekao da bi trebalo više da se angažuje u odnosu na Sjedinjene Američke Države.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore