Ekonomski neaktivno

Od preko milion radno sposobnih građana na Kosovu, preko 350 hiljada je zaposleno, a preko 120 hiljada je nezaposleno, pokazuju najnoviji podaci o tržištu rada koje je sačinila Agencija za statistiku Kosova (ASK), prenosi Radio Sloboda Evropa.

Prema njihovim riječima, oko 750.000 građana je ekonomski neaktivno, što znači da oni niti su zaposleni, niti su prijavljeni kao nezaposleni, niti traže posao.

Preko 82.000 tražilaca posla je registrovano u Agenciji za zapošljavanje.

U većem broju su lica koja traže posao sa srednjom stručnom spremom, a slijede oni koji traže posao sa visokim obrazovanjem.

Shpetim Kaludra, šef Odjeljenja za razvoj aktivnih mjera i analiza tržišta rada u Zavodu za zapošljavanje kaže da su uspjeli  da posreduju u hiljadu poslova tokom godine.

Za bolje rezultate, prema njegovim riječima, nedostaju radnici, kojih trenutno ima 270.

"Sa budžetom od šest miliona eura, koji je namjenjen aktivnim mjerama tržišta rada, teško je zaposliti hiljade registrovanih nezaposlenih", rekao je Kaludra za Radio Slobodna Evropa.

Kako je rekao, u poređenju sa standardima Evropske unije, u prosjeku jedan savjetnik za zapošljavanje odgovoran je za 200 osoba koje traže posao.

Kaludra kaže da je ukupan broj preduzeća registrovanih na Zavodu za zapošljavanje oko 30.00 dok je samo prošle godine preko 2.000 registrovanih privrednih subjekata obezbjedilo preko 10.000 radnih mjesta.

Tražioci posla, koji uključuju starosnu grupu 15-64, imaju dva načina da se registruju u Agenciji za zapošljavanje: onlajn i putem fizičkog podnošenja u biroima za zapošljavanje u opštinama.

Nezaposleni na evidenciji moraju da se prijave Zavodu za zapošljavanje svakih šest mjeseci, inače ih sistem automatski uklanja, čak i ako u tom periodu nisu našli posao.

Prema zvaničnim podacima, tokom 2020. godine Kosovo je napustilo 8.724 stanovnika. Neki od njih su otišli zbog pronalaska posla ili zbog dugotrajnih studija.

Pored zemalja Evropske unije, jedan broj Kosovara je emigrirao u druge zemlje, uglavnom u Sjedinjene Države, Tursku i Kanadu.

Izvor: RSE/Kosovoonline