Problemi sa kadrovskim kapacitetom

Inspektorat rada na Kosovu trenutno ima samo 36 inspektora, izjavio je zamjenik direktora Inspektorata rada Agim Milaku, prenosi Koha.

Milaku je za KTV rekao da jedan broj inspektora, koji su posljednjih godina ili umrli ili otišli u penziju, nije zamjenjen.

"Problemi sa kadrovskim kapacitetom u Inspektoratu rada su evidentni već duže vrijeme. Neki su preminuli, neki su otišli u penziju, ali ta mjesta nikada nisu bila pokrivena novim inspektorima. Dakle, broj inspektora je pao sa 50 na 36, a od ovih 36 imamo pet pripadnika srpske zajednice na sjeveru sa posebnim ugovorima koji su trenutno manje aktivni ili uopšte nisu. Vjerujem da ćemo uskoro povećati broj inspektora. Očekujemo da će ova godina biti godina pozitivnog zaokreta u Inspektoratu rada", rekao je Milaku.

On je govorio i o pritužbama koje dolaze Inspektoratu rada, rekavši da ih ima u velikom broju koji dolaze od žena, zbog prestanka radnog odnosa.

"Prigovori uglavnom stižu zbog prestanka radnog odnosa bez najave, prije isteka ugovora između stranaka. Raskid bez ikakve procedure prije ovog roka i bez ikakvih primedbi ili bez ikakvog razloga", rekao je Milaku.

Prema njegovim riječima, zdravstveni fond za plaćanje porodiljskog odsustva ženama bio bi olakšica za privatne poslodavce.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore