Sindikat zabrinut zbog učestalih suspenzija

Predsjednik Sindikata policije Kosova Imer Zeqiri kazao je da policajci ne bi smeli na Facebooku i na drugim društvenim mrežama da postavljaju statuse i komentare sa političkim sadržajem dok su u aktivnoj službi, a takvo ponašanje može da dovede do sankcija, prenosi Koha.

Zeqiri je naglasio da prema uredbi policijski službenici "nemaju pravo da postavljaju političke objave ili komentare". Policajci postupaju po pravilniku koji ih obavezuje na neutralnost.

"Postoje neka ograničenja u policiji, a jedno tih se upravo odnosi na na društvene mreže", pojasnio je on za Kohu.

Inače, policajac Amir Hoxha, kako su preneli mediji, suspendovan je sa posla tri dana zbog, kako je naveo, nakon objave na Facebooku u kojoj je izrazio nezadovoljstvo zbog neplaćanja obroka za policajce. Takođe, Hoxha je kritikovao poslanike zbog troškova za gorivo.

Zeqiri je rekao da u njegovoj objavi ima političkih elemenata, međutim, kako navodi, sindikati razmatraju ovaj slučaj.

On je rekao da svako kršenje prava policijskih službenika zabrinjava sindikat.

“Svako kršenje prava policijskih službenika je zabrinjavajuće. Sindikat je zabrinut. Moramo prikupiti neke stvari da bismo znali razloge zbog kojih je došlo do suspenzije. Zabrinutost je da postoji", izjavio je Zeqiri.

U međuvremenu je reagovao i Sindikat policije Kosova izražavajući zabrinutost jer su samo tokom ove nedjelje preduzete disciplinske mjere protiv sedam policajaca.

Oni navode da su ovi podaci zabrinjavajući i najavljuju da će tražiti zvanično pojašnjenje razloga suspenzije.

"Sindikat policije će pratiti svaki slučaj istrage protiv policijskih službenika, bilo na njihov zahtjev ili čak i kada postoji spor da je nekome nanesena nepravda", navodi se u saopštenju policijskog sindikata.

 Izvor: Koha ditore/Kosovoonline