Novac građana Kosova

Demokratski institut Kosova saopštio je da je Kliničko univerzitetski centar Kosova (UKCK) oštetio budžet za oko 42.000 eura jer je prihvatio najvišu cijenu ponuđača na javnom nadmetanju prilikom nabavke hirurških maski i rukavica, prenosi Reporteri.

Kako navodi Institut, Klinički centar nije pozvao sve ponuđače, već je prihvatio najvišu cijenu kompanije sa kojom je potpisao tromjesečni ugovor vrijedan 150.035 eura.

Prema podacima koje je objavio ovaj Institut, prosječna cijena ponuđača na otvorenom tenderu bila je 107.931 eura. Oni podsjećaju da je Klinički centar trebalo da pozove sve učesnike tenderu i da sa njima pregovara kako bi obezbjedili niže cijene.

"Jedan od osnovnih principa nabavke je konkurencija i dokazano je da kada je konkurencija veća, postoji veća mogućnost da će doći do nižih cijena", kaže se u saopštenju.

Dalje se navodi da se jedan od privrednih subjekata koji su učestvovali na otvorenom tenderu žalio tvrdnjom da nije pozvan da učestvuje na pregovaračkom tenderu i da bi mogao da ponudi ove proizvode po cijeni od 90.000 eura, odnosno oko 60.000 jeftinije nego ugovorna cijena.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri