Reakcija na izjavu Pupovcija

Na izjavu zamjenika ministra obrazovanja Dukagjina Pupovcija, koji je izjavio da usvajanje Zakona o platama ne znači njihovo povećanje, reagovao je predsjednika Ujedinjenog sindikata obrazovanja i nauke Kosova (USONK) Rrahman Jasharaj.

Jasharaj je upozorio da će, ako novi zakon o platama ne donese pozitivna kretanja u platama, poduzeti sindikalne mjere ne isključujući opšti štrajk u cijelom obrazovnom sistemu.

„Ovih dana kada su prosvjetni radnici i učenici suočeni s pandemijom i suočeni sa stalnim povećanjem broja oboljelih od Covida, potrebna im je podrška i riječi entuzijazma Ministarstva obrazovanja i roditelja i javnosti u cjelini kako bi se osjetili podršku i nastavili svoju misiju vaspitanja i obrazovanja novih naraštaja. No umjesto toga, zamjenik ministra Dukagjin Pupovci brine se o slanju stresnih poruka koje stvaraju napetosti i mobiliziraju na sindikalno djelovanje. Takva je poruka nedavno stigla od zamjenika ministra Pupovcija koji se bavi Zakonom o platama, navodeći da usvajanje ovog zakona ne znači povećanje plata. On, čak i više od toga, pokušava stvoriti strah među zaposlenima u obrazovanju izjavom da imamo više od 1000 prosvjetnih radnika koje država drži iz saosjećanja na poslu jer su navodno tehnološki višak. Ova druga izjava čita se kao pritisak da i dalje dižemo glas s legitimnim zahtjevima jer će 1000 i više prosvjetnih radnika biti izbačeno na ulice, ali ovo izbacivanje na ulice ljudi koji decenijama rade u prosvjeti nije posao koji je se desiti", stoji u reakciji USONK-a.

U ovom saopštenju USONK-a, upozoravajući na sindikalno djelovanje ako ne dođe do povećanja plata, rekao je da ovo nije ni ucjena ni prijetnja.

„Pupovcijeva izjava da novi Zakon o platama ne donosi pozitivne promjene u platama, želimo da to bude samo njegova lična izjava, naprotiv, ako doista radna skupina ministra Sveçle i Vlada Kurtija pripremaju takav zakon koji učvršćuje postojeće plate bez odgovarajućih pozitivnih kretanja u njima, onda neka zadrže ovakav zakon za sebe. USONK će se preko svog predstavnika na sastancima s radnom grupom u dijalogu zalagati da iznese konkretne prijedloge i da se oni uzmu u obzir i budu u konačnoj verziji ovog zakona. Ako se to ne uzme u obzir, onda ministrice Nagavci, ovo nije ni ucjena ni prijetnja, već alarm i pravovremeno upozorenje da će USONK poštivati glas i volju članstva i da ćemo imati sindikalne akcije ne isključujući generalni štrajk cijelog obrazovnog sistema”, zaključuje se u saopštenju.